2014-11-06 1170 瀏覽
人越大,各人生活壓力越大,朋友的見面機會越少。好不容易先約到一班人出來食飯。每次見到呢班朋友都會記得當年一起打拼,被他們照顧的日子,十分懷念!大家唔係有左家庭,有左小朋友,就要返shift,好難得先約到星期日食lunch. 想揾間靜少少無咁多人又可以坐耐啲既餐廳食野。嚮星期日既中午無諗過厚福街咁靜, 都十二點半嫁啦~ 所選既餐廳係樓上2樓既西班牙餐廳餐廳的牆都是漂亮的磚款, pattern似天主教堂的馬賽克連地板都好靚( ̄▽ ̄)~*✿成隻風乾豬脾響個水吧度◑0◐Simple but pretty Menu, 原來Novell 1958 係咖啡品牌~樂家杏仁糖朱古力冰沙,超讚★✮叫呢杯飲品要唔怕醜先好ar~因為杯野都幾大, presentation 夠宏偉, 深啡色的冰沙上淋上朱古力漿及一粒樂家杏仁糖~( ̄3 ̄)a 唔好以為這只是朱古力冰沙, 係打碎左樂家杏仁糖與朱古力冰沙混合, 啖啖杏仁糖︵(@ ̄︶ ̄@)︵很滿足呢! 由於太大杯的關係, 好耐都未溶, 仲可以飲好耐 (飲到成個正餐食完) 黑松露醬薯條薯條香脆, 仲要脆得持久,我地叫左一小時左右再食係凍左但都脆.幼薯條都連薯皮, 很少有.

餐廳的牆都是漂亮的磚款, pattern似天主教堂的馬賽克
連地板都好靚( ̄▽ ̄)~*✿
成隻風乾豬脾響個水吧度◑0◐
樂家杏仁糖朱古力冰沙,超讚★✮

黑松露醬薯條

幼薯條都連薯皮, 很少有.

黑松露醬鋪滿脆薯條加茹片. 令薯條一D都唔dry ღ◑▽◐
Worm and Spider 香辣肉醬薄餅

又唔係好覺辣喎, like 佢唔多肉醬但多芝士, PIZZA係厚批,而上面放上一隻蜘蛛 ⊙0⊙....ar ar ar~sorry~ 係黑橄欖扮蜘蛛至真! 係新既萬勝節系列之一呢~
Burning Vampire

一碗超濃既蕃茄湯, 面上有一pat"傑"的cream, 個人覺得過濃, 偏酸同"膠膠地咁",m....我地唔係咁鐘意, 可能唔係咁慣la.
西班牙火腿菠菜奄列

有少許乾身, 重洋蔥味, 感覺係媽媽煮的洋蔥炒蛋味道好似, 呢個"蛋餅"就多左火腿同菠菜, 我的朋友們幾鍾意而我就麻麻了~
Fish and Chips

我在澳洲讀書時做實習在Darling Harbour的一間海鮮店做過半年廚, 做beer battered fish係daily work~ 所以呢家每次會親都好懷緬,同留意呢道菜既品質, 呢度的炸漿係好重啤酒味 (因為粉通常一早就整定, 啤酒味會隨隨咁走, 呢個就無, 唔知關唔關粉厚事呢?幾乎重厚過D魚肉, 魚應該係Flat head, 魚肉身較實肉並不太滑,.

西班牙炒飯, 海鮮尚算新鮮, 大蝦肉爽, 米飯頗硬同味淡

( ☉_☉)≡☞o────★等左好耐既甜品時間終於到了, 首先係雜莓窩夫 (๑´ㅂ`๑)♡

好耐無食過咁好味既窩夫,外面好脆又香!!!!!裹面軟得似鬆的蛋糕。上面有吉士同藍苺同草苺,吉士過甜,唔落好味點。插住的bearbear係杏仁片同糖混合而成的,小小甜多多脆。
Monkey 之選~ 呢個係全日的亮點!佢係綠茶麻糬窩夫!!

唔知大家有無食過Mister Donut的提波呢?個感覺就係咁!但呢個表面脆啲啊!我一去台灣同日本就勁食的一樣野!仲記得上一次去台灣,我一見到就食一見到就食,食到連我朋友都話我過份,你就知我幾鍾意呢種內裏QQ外面有粉包住的野食啦!呢個係我至愛的綠茶味,仲唔開正我嗰範?!

上面灑上綠茶粉同配上綠茶雪糕,冧死左!幾飽都要食埋佢啊!
講下講下都好住佢啊!(⊙ˍ⊙)

呢間店感覺乾淨整齊, 如果約到大家gathering 響lunch進行, 呢間店係一個好既選擇~

主菜質素OK的,味道可待改進一點, 但呢個價錢響咁既環境食, 尖沙咀厚福街又方便喎,

最重要既~~唔洗排長龍 (((*°▽° *)八(* °▽°*)))♪!!!

2014-11-23