2014-11-18 3009 瀏覽
常常都食雞煲,食親都係麻辣,食到都無晒味覺了﹗今次來到長沙灣,雖然附近環境唔覺會有什麼特式食肆,但竟然都被我們找到一間正嘢﹗名字好有趣「米走雞」,一睇都知主打係食雞煲。入到去環境整潔,坐下後,見海報有主打兩款雞煲—麻辣和芝士,朋友本來想食麻辣,但見我想試芝士,就叫了一個「黃金芝士雞煲」。原來雞肉係用雞腿,所以食落全程都嫰口,本人超喜歡食配菜的,這煲的配菜(洋蔥和中芹)與芝士汁超夾﹗正﹗芝士汁雖香濃,但沒有搶走雞和配菜的味道,剛剛好﹗未加湯時,質感粘稠,本人很喜歡,覺得這樣的芝士汁才香濃,之後加了湯汁後,質地已變得水水的,本來以為芝士味會被稀釋了,但我又食落仍有芝士味(雖然都可以再加芝士增加濃度),很適合其他火鍋用料﹗

名字好有趣「米走雞」,一睇都知主打係食雞煲
黃金芝士雞煲
金菇、油麥菜、肥牛、脆鯇片
2014-11-17
黃金芝士雞煲