2014-11-20 3160 瀏覽
再次來呢到食飯,同一地點同是生日飯,不過上次係我的生日飯,其實本來想去咖啡弄的,但我地等左一陣,有店員用普通話講而家排隊的都可能會冇位,因為每枱限食90分鐘,相信佢都點算過吧......咁我地就無謂再等啦,係臨急臨忙要揀過另一間食飯,佢第一時間就問去返美麗華食過果間好冇喇!?哦.....都OK吖,就係咁就返來了。記得上次食我地有Book位的,我地1930來到好彩都有位,相信係因為平日易搵位啦!呢晚我地坐左係近正門的另一邊,都係近商鋪的,其實我係覺得呢到比較貴,不過以呢間Caffè HABITŪ九龍分店來睇,美麗華算係較靜,傾得下環境較好喇,生日飯貴少少都OK嘅。呢晚我地2人點了以下野食:① 愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($58)② 朱古力咖啡 Caffe Mocha (Grande $48)③ 青蘋果合桃火箭菜沙律 Green Apple, Rocket & Walnut Salad ($68)④ 香辣肉醬焗雙色粟米片 Blue and Gold Nachos ($82)⑤ 英式炸魚薯條 Beer-Battered Fish n' Chips ($130)Total:$386
呢晚我地2人點了以下野食:
① 愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($58)

Total:$386
10% Service Charge Total = $426

右:說真的,飲過多間有<愛爾蘭咖啡>的店,Caffè HABITŪ的水準係最平均分量最適中,咖啡味同酒味都均等,真係好飲,每次來到呢到就算有新款coffee,但我都只會揀 Irish Coffee 架咋。
左:佢揀左<朱古力咖啡>,我都試左D,朱古力味極濃,根本就似一杯凍朱古力,冇咖啡味,如果當一杯朱古力來飲就好,當咖啡嘅話....加多一份Espresso會好D。
右:愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($58) 左:朱古力咖啡 Caffe Mocha
我地揀嘅<青蘋果合桃火箭菜沙律>最快到,成碟都好翠綠,中間加點車厘茄紅幾靚仔,火箭菜好新鮮,我地都好鍾意食;青蘋果片爽脆微酸配黑醋檻欖油汁幾好味,合桃份量唔算多,剛好吧,最估唔到會有藍芝士,同合桃同食又幾夾。
好快就到<香辣肉醬焗雙色粟米片>,份量都幾大,有原味同藍粟米片,我就鍾意藍粟米片多D,因比較厚硬且脆,黃粟米片就薄D;頂層2款醬係Cream Cheese及牛油果醬,2款都好味,但我較鍾意Cream Cheese,滑D;中間一層厚厚溶了的芝士在香辣肉醬上,熱熱的係好味嘅,只係食到碟底見到有一陣油,令在底層的粟米片淋哂就要扣少少分了...。
點菜到上枱15分鐘後到的<英式炸魚薯條>,真係即叫即炸,上枱熱辣辣!
原來我地都係第一次食 fish and chips,金黃色炸得好靚呀!2件炸魚柳大大件,表面層炸粉唔厚且脆但冇魚味,咁一定會油膩架喇,不過尚可接受;我就覺得粗薯條比炸魚好食,正!
Caffè HABITŪ the table
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1017號舖
T: 3572 0846
2014-11-18
生日
  • ③ 青蘋果合桃火箭菜沙律 Green Apple Rocket & Walnut Salad ($68)