2014-11-12 1353 瀏覽
那晚在深水埗幾個地方食過細碗豬手米、腸粉、炸魷魚酥, 當然最後要嚐過甜品才是一頓晚餐的完美終結。甜品我一向以外表行先, 椰皇入面有個布甸的確相當有趣, 平常食的多數是湯圓 。焦糖布甸椰皇子 $36 (凍) 賣相一流, 布甸望上去十分平滑, 而且上面還有一粒像珍珠發光的銀珠。布甸滑溜、充滿濃郁焦糖味, 下面再配椰汁啫喱, 配搭十分新鮮, 最後還可以將椰皇肉刮去食用。如果懶得刮椰皇肉, 可以點焦糖布甸椰皇子的失散弟弟 - 出浴椰皇子 $30 我覺得甜入心改名相當不錯, 非常有綽頭。椰皇肉粒藏於啫喱中, 朋友說好"椰"味, 每口都是爽口的椰皇肉粒及滑口的啫喱, 而且價錢比哥哥平呢!店內還有淡果茶及朱古力噴泉提供, 頗有心思, 好值得再去, 下次想試下較就腳的沙田分店。

出浴椰皇子
2014-11-05
$33 (宵夜)
出浴椰皇子