2014-11-13 3077 瀏覽
媽媽生日,想同佢食好D,本身媽媽好鍾意食“韓雅林”,不過因為佢好耐都決定唔到,到佢決定到我又BOOK唔到枱,所以就同佢食之前朋友生日食過嘅新羅寶,因為都覺得好好味,所以梗係即刻打電話喇,好彩都訂到枱~~因為其實上次食都係食4人餐,所以我地都不作他選,3個人都叫個4人餐,因為呢間嘢唔係太大碟~~去到韓式烤肉或者韓式飯店,韓式小食一定唔少得,個人都幾鍾意新羅寶嘅餐前小食,有菠菜、蓮藕、兩款泡菜、椰菜花由於一向本人都唔鍾意食泡菜,因為佢酸,我最怕食酸嘢,所以極少幫襯泡菜呢樣餐前小食,不過,新羅寶呢度嘅泡菜有分兩款,一款就係新醃,一款就醃耐少少﹔新醃嘅呢,就會係用娃娃菜醃嘅,好香麻油味,爽脆,一D都唔酸,好好味,不過食食吓都會幾辣,但係走之前真係會忍唔住買一盒返屋企,佢唔係好貴,一盒好似50幾蚊,以新鮮醃嚟講,呢個價錢都好合理呢個似係豬扒同豬肩,好冧,好好味,佢其實係醃得好好,到燒嘅時候,基本上唔多需要自己動手,佢幫你燒、剪埋帶子,本身係4人餐,唔知點解會得6粒,XDXD不過真係好大粒,好鮮味,服務員會將帶子放最後燒牛肋骨,呢個幾乎係我去食韓燒不可不叫嘅食物,呢間做得好好,好冧,本身對醃料有敏
餐前韓式小食
泡菜
豬肉
帶子
帶子,本身係4人餐,唔知點解會得6粒,XDXD
不過真係好大粒,好鮮味,服務員會將帶子放最後燒
牛肋骨
牛肋骨,呢個幾乎係我去食韓燒不可不叫嘅食物,呢間做得好好,好冧,本身對醃料有敏感症嘅我,呢間就算醃得好香,都對我冇乜影響,唔錯,不過如果齋叫呢個都幾貴,好似要3百幾
生牛肉
呢個係半生熟牛肉,要用生菜、蒜頭、辣椒膏、洋蔥包住食,當然,我只係用辣椒同生菜就算喇,因為我對呢啲咁重口味嘅配料冇興趣
覺得呢款其實一啲都唔特別~~
牛肉鍋麵
牛肉手打鍋麵,麵係新羅寶自己手打,湯底係清湯,不過喺煮嘅時候,服務員會好細心咁幫你個湯底落調味
當中辣粉同蒜蓉佢會問咗你先加嘅,雖然我就唔好蒜蓉,不過同我同行嘅兩位,完全唔介意食呢啲重口味嘢,佢地重叫人落多啲 >.<
牛肉鍋麵
呢個麵真係好好味架,雖然今晚呢餐就比較貴,但係都叫值回票價架~~
2014-08-16
生日