Bostonian Seafood & Grill

餐廳: Bostonian Seafood & Grill
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2014-11-13 11574 瀏覽
其實之前都有留意這間餐廳, 海鮮半自助午餐有吸引, 但一直未有時間去。剛巧OPENRICE有優惠, 半價享用3款原價$600晚餐, 梗係唔會錯過啦﹗訂枱6:30, 6:15到朗庭酒店, 原來餐廳是開6:30, 唯有坐係大堂等開門。一入到去, 右面是生蠔吧, 左面就係酒櫃, 格局不錯。燈光較暗, 大部份都係軟坐卡位, 牆上有新派晝, 感覺比較似70年代西餐廳。有一個小餐牌, 只有三個main course選牛/雞/魚, 我們都選牛, 友人要5成熟, 我要6成熟(記得simplylife話不會提供6成熟, 果然大酒店係唔同d)。先來3款包, 外皮好脆, 一撕開就有皮碎丟出來, 內裡非常軟棉棉, 但沒有餐湯有點齋﹗頭盤大家都選6隻生蠔, 提供辣汁外, 仲有醋;蠔非常新鮮, 海水味很重, 重到好似落咗鹽感覺, 有試過配醋, 但好唔慣, 反而唔配醬汁仲好, 鮮味更加特出﹗ 只有一隻有小塊蠔殼, 不失為過﹗ 比起the food gallery質量仲過之而無不及。再來就是鵝肝西冷, 舊式配菜-蕃茄同一整個焗蒜, 仲有一小盤黑松露薯條(可以無限添)。用叉按下時感覺軟軟的, 切下時有點點阻力, 外啡內

一入到去, 右面是生蠔吧, 左面就係酒櫃, 格局不錯。

先來3款包, 外皮好脆, 一撕開就有皮碎丟出來
, 內裡非常軟棉棉, 但沒有餐湯有點齋﹗
頭盤大家都選6隻生蠔, 提供辣汁外, 仲有醋;蠔非常新鮮
生蠔
再來就是鵝肝西冷, 舊式配菜-蕃茄同一整個焗蒜, 仲有一小盤黑松露薯條(可以無限添)。用叉按下時感覺軟軟的, 切下時有點點阻力, 外啡內深粉紅生熟度也不錯, 應該係中級貨色﹗ 燒汁是帶有小小酸味, 可以減去油膩。鵝肝份量一盤, 不會太羶太油(因為份量不多)﹗
鵝肝西冷

黑松露薯條反而芝士味很重(表面一層), 把松露味道比下去了﹗ 薯條是鮮切的, 不是雪藏那種, 不錯
黑松露薯條
都好包, 因為西冷份量都不小。坐了一陣, 待應把甜品-心太軟配雲呢拿雪糕送上。塊手指餅有點硬, 流心朱古力份量仲多過蛋糕, 有點甜, 配雪糕反而減小甜度。食完後口朧有點不適﹗
心太軟
可能大部份人都會order酒精飲品, 所以沒有提供餐飲, 可以有的話, 就會好有滿足感。

聽到有食客來慶祝10週年結婚記念(環境很寧靜, 對面枱說話大點都聽到), 覺得這間餐廳很有故事, 希望下次可以試下海鮮半自助午餐﹗ 埋單$300+$60(原價10%), 每人$360.- 價錢都不貴, 值得一試﹗

2014-11-05
用餐優惠