又是一個週末下午, 在紅磡區想找些點心吃的, 來到紅磡灣中心地下的一間酒家, 轉了好幾手輾轉成為現在的”百勝酒家”, 應該有兩/三年左右時間吧! 晚飯時間有來幫襯過酒席等套餐, 今次來試下中午飲茶又怎樣? 試咗7個點心及一個廚部, 廚部的”燒腩仔”肉質其實ok的但醃肉味道太咸, 食多一兩舊就自然會感覺到”咸”! 另外斬燒腩的整斉度還差少少!先講做得較為好的點心: 腐皮卷- 新鮮炸出來, 腐皮不會淋身,餡料亦飽滿,雞飽仔- 一籠三隻, 飽皮有點實, 餡料稍為少但味道都算夠鮮味的, 但薑汁味差少少咁啦!潮式粉菓- 粉菓皮沒有太厚身, 餡料都有斉晒所有的材料:花生, 菜頭碎, 咸肉碎, 蝦米粒粒等, 只是賣相比較上不太精緻而已!义燒腸粉 – 腸粉皮做得好好, 半透明之餘重要係口感滑的, 义燒同芫茜睇得好清楚, 芫茜落得不少如果怕食芫茜的話這將會是扣分的地方但我們是剛好相反的, 义燒餡則大大片好豐富呀,黃糖千層糕 – 有濃厚嘅黃糖味, 糕的質感剛剛好彈牙又唔會黐筷子,做得較為唔太出色的點心:蝦餃 – 餡料的確是好多蝦, 但除咗蝦之外沒有其他的了, 包餃的手工又不太出色, 摺痕不深而且有一粒重爆
先講做得較為好的點心:
腐皮卷- 新鮮炸出來, 腐皮不會淋身,餡料亦飽滿,
做得較為唔太出色的點心:
蝦餃 – 餡料的確是好多蝦, 但除咗蝦之外沒有其他的了, 包餃的手工又不太出色, 摺痕不深而且有一粒重爆埋餃皮露餡, 或者爆皮同長時間放蒸氣上有關都唔定,
魚翅餃 – 一個現在比較陌生的名字, 這是一個餡料用上蝦, 豬肉碎做出來的餃, 這裏的做形都算OK嘅, 但食落口感較為乾身, 亦是這點心的通病!
這裏的下午茶時間是要”搭枱”的,
下次來時可以試下其他炒粉麵飯!
2014-11-01