2014-11-07 7297 瀏覽
一個做完尖嘅晚上同太座到上址食少少野, 但價格則比一年前上升了不少呢!環境還是那麼嘈吵, 當日被安排到房間內的角落加出來的一張兩枱,剛巧後面座了一圍耆英, 年紀雖大但聲浪卻大得很, 幸好她們已經吃到尾聲, 捱咗半個鐘左右卒之靜晒! 食物如下:醉鴿 – 整隻上, 酒味不太濃, 但也算是有酒香嘅鴿, 浸鴿的汁則清浙無乜油, 鴿肉都算入味嘅,蒜泥白肉 – 現代版蒜泥白肉都是呢一款, 白肉基本上是豬肩肉而非腩肉, 瘦肉多白色嘅肥膏少, 這裡是內夾一片青瓜片, 肉面灑上雪菜碎, 口感清爽一點但就不覺得是” 蒜泥白肉”囉! 是什麼時候變成這個樣子唔太清楚? 但似乎我們無得揀!火腿玉樹 $80 – 玉樹即芥蘭莖被去清外皮後煮熟, 上面放上火腿再淋一個玻璃獻汁, 但個火腿實在太咸了, 其他的都很對辦!上海粗炒 – 色不夠深兼且多油, 蝦仁都算大隻的, 但鮮味當然了了,以每人俾二百以上食上面嘅食物, 有點不值, 或者下次再來時叫過其他菜式,但下次是幾時真的是”疑問”!
但下次是幾時真的是”疑問”!
2014-10-17