2014-11-09 1325 瀏覽
未進酒樓,在門外已有一種殘舊的感覺,心想又俾人「水」左,但經過了短短兩小時的一頓晚飯後,小妹的看法卻有了180度的改變。論裝潢,這裡的確比不上很多現時新派以辦婚宴為主既酒家,可能係咁,跟呢度既服務同食物水準反差更大,登時更直覺要給予一個 簡單D講,感覺就好似你見到個好似八兩金既人,點知佢一開口上至天文下至地理歷史政治都通曉,最終俾佢「實而不華」既靈魂所感動。湯水係中國人至愛,有益又補身,不過媽咪話街外既湯水應可免則免,因為味精多過料。寶湖輕易打破了這說法,因為呢個鮮鮑花膠黃豆燉排骨湯,唔鹹之餘,仲有肉既鮮甜味,仲有大大片花膠同細細隻鮑魚,用料之足,未飲都已經覺得好補呀 然後係藍莓醬蝦球,蝦球好彈牙,應該係製蝦膠工序做得好,蝦拭乾得夠徹底,拍扁、攪拌、撻的過程都係力既表現,蝦膠完成。配上酸酸的藍莓醬,有西菜的味道與感覺。但最令人難忘的是拌碟的那一片曲奇,牛油味香又夠鬆化,差D就想問曲奇係邊度買得到…鮮果咕嚕荔枝肉,呢個菜真係不得了,醬汁酸甜適中,肉鬆得黎又有咬口,當時,心想平時咕嚕肉既炸排骨既肉好實架,點解佢會咁鬆架呢…原來用既肉唔係排骨而係琢豬肉然後再以油炸 百花煎釀龍躉,這個菜

鮮鮑花膠黃豆燉排骨湯
藍莓醬蝦球
鮮果咕嚕荔枝肉
百花煎釀龍躉,這個菜色有兩層口感同味道,上層係爽口而彈牙既蝦膠,下層係新鮮而嫩滑既龍躉肉,整個菜色煎得金黃香脆,加上蝦頭蝦尾拌碟,哈,真係好似一隻肥厚既蝦啊~~~可惜的是蝦頭係預早炸好既,因此已涼了,未能連帶一起品嚐…
百花煎釀龍躉
窩燒無錫骨,嘩,好多肥膏呀~~~其實肥先至最香最好食,可惜所有好食既都對健康冇益,偶爾嚐一口還好吧…醬汁中用以'調'味的係冰糖,而非平日的砂糖,令醬汁更濃香,無錫骨燜得又軟又鬆,入口後膠質豐富,oishii
窩燒無錫骨
霸重觀海,非常霸氣的名字。究竟食落係咪一樣霸氣??我可以答絕對係!!狀甚似賽螃蟹既霸重觀海,以蛋白加入蟹絲,既鮮且嫩,唔使加入蛋黃味道都已經夠突出,而且炒到一層一層咁,點一點鎮江醋,嘆為觀止
霸重觀海
經已來到一席飲宴用於塞飽你個肚既 '雞',可是這寶湖蔥油雞卻係一個即使你覺得飽都要試食一兩件既菜色。為求健康,小妹一直少吃雞皮,但如果你唔食雞皮又唔會知道神秘既吸引力之源,寫道皮脆肉嫩肥瘦適中好像有點 '行',可是這卻是事實,而且調味出色,據說醬汁內有逾十款不同材料,甜甜鹹鹹加上蒜味又唔會搶走原先既蔥油味,值得一試再試。
寶湖蔥油雞
彩虹炒飯,紅米、白米、黃瓜、提子乾,煙煙韌韌又夠乾身,尚算不俗,可惜食呢度已經有飽肚既感覺,只好隨便吃兩口。
彩虹炒飯
WOW,萬眾期待的…原隻椰皇燉鮮奶,又滑又嫩,椰皇味香濃,食完頓覺皮膚滑溜了、透白了(雖然體重都立即增加了)…I LOVE IT! 仲要只賣$38一個,連加一都不過係$42,真係連糖水店都食唔到呀~~~
椰皇燉鮮奶
唔講唔知原來寶湖金宴同中環既北園酒家係同一集團架,平日係北園LUNCH,嘆下一盎兩件已經覺得呢間酒家用料足又好食,果然呢個集團旗下既食店都係實力非凡。
藍莓醬蝦球
鮮果咕嚕荔枝肉