今年我生日, 我老公神神秘秘話帶我去山頂蠟像館度玩, 之後就話去頂層睇維港全夜景, 去到差唔多最頂層時就見到Bubba Gump Restaurant。  經過餐門口時, 我老公就話一早Book 好枱, 所以驚喜地入左Bubba Gump 餐廳食飯慶祝生日。一坐低, 枱面有個牌仔有紅藍兩面。  如果要Service 就掀去紅色STOP FORREST STOP, 自自然然有Staff走埋黎。   枱上除左有牌仔外, 仲有個似啤酒桶的桶, 裡面有乾濕紙巾、 蕃茄醬、 辣椒仔等等。老公order 左甘草洋蔥圈配美式燒烤汁和香草汁、阿甘蝦雜錦小食拼盤、 美式秘製豬仔骨配特式醬汁及炸薯條, 飲品係芒果沙凍和士多啤梨汁。  飲品隻杯都幾特別, 底部有燈發出閃光及圖案, 飲用完畢後,Staff會清洗乾淨完就送左給我們。  甘草洋蔥圈配美式燒烤汁和香草汁份量都十分多, 洋蔥圈薄切如絲, 再炸到好香脆, 啖啖都外脆內軟。  點少少燒烤汁和香草汁, 更香口。阿甘蝦雜錦小食拼盤望落去每樣少少, 似乎不多, 但去到享用時先發覺份量都好多。  拼盤有炸海鮮蝦球、酥炸鮮蝦、凍蝦和辣汁雞塊, 全部放在船仔內, 賣
甘草洋蔥圈配美式燒烤汁和香草汁
阿甘蝦雜錦小食拼盤
望落去每樣少少, 似乎不多, 但去到享用時先發覺份量都好多。  拼盤有炸海鮮蝦球、酥炸鮮蝦、凍蝦和辣汁雞塊, 全部放在船仔內, 賣相好得意又特別。

凍蝦, 用最傳統方法上碟, 沒有添加任何醬汁, 吃到最鮮甜鮮蝦味道。  咬落去啖啖爽口彈牙, 蝦鮮味十足, 最值得讚既係凍蝦的腸都已經挑走了。  酥炸鮮蝦沾滿麵包糠, 炸到外香脆內彈又夠鬆化, 點些醬汁更好味, 整個鮮味也大大提昇。  辣汁雞塊味道甜甜酸酸帶辣, 第一啖品嚐到甜酸, 而辣味會在口裡慢慢滲出黎, 到最後都幾辣下, 但十分開胃的一道菜。
美式秘製豬仔骨配特式醬汁及炸薯條

呢道菜係個Staff 極力推薦。  豬仔骨配燒烤汁, 一上枱已經芬香樸鼻, 香到不得了。  咬落去豬仔骨既肉質嫩滑又香口,入口即溶, 再配上佢地特製既汁,juicy十足, 味道剛好適中, 十分香濃。
最後食食下飯, Sfaff 就突然熄燈及棒住已點了生日蠟燭既甜品入黎,  就叫我先起身, 再要我棒住碟甜品, D Staff 就開始Rap 住唱生日歌, 最後仲叫附近鄰近既枱一齊拍掌歡呼, 驚喜十足。   我非常surprise簡直笑到停唔到。
2014-09-25
生日