2014-10-28 593 瀏覽
前陣子由細食到大里間燒臘店,在8月份因租金問題結業,以為食開三十多年的燒味以後都無得喇!好傷感!  點知...............過左個幾個月,原來佢地好辛苦另覓新舖位,係十月份初係西貢灣景街28號重開,出面面對公園,環境仲好左,成條街都有好多西式食店。新店裝修光猛左 young左,仲發現佢招牌寫住"Founded since in 1976",原來仲大過我幾年。 剛剛女兒十月份生日 ,就攪攪新意思,訂隻燒乳豬賀女兒3生日歲 !老闆知我女兒用黎開party,仲用左個靚靚錫紙盤裝隻生日乳豬,仲無額外收費,都係收$650 。預訂好時間, 要食之前去拎, 由於隻乳豬係舗後工場即燒即食 ,所以皮特別脆脆 ! 因為多人鍾意食燒腩仔 ,原來依家特別係舗後工場即燒即賣,所以特別皮脆, 有肉汁,我都買了兩斤燒腩仔,燒鴨,燒骨,同我最愛蜜汁叉燒d 肉好爽, 又唔會太咸。 女兒同個個朋友見到隻生日乳豬加個生日牌&蠟蠋係乳豬都鬼咁興奮呀 !其實係西貢市的老店…….無論係食店又好,歷史由久的小商店都已經執下又一間,執下又一間 。其實除左想保留食物既味道, 還想保留一份人情味道。 因為大家都係日見夜見的街
剛剛女兒十月份生日
,就攪攪新意思,訂隻燒乳豬賀女兒3生日歲
,所以皮特別脆脆
因為多人鍾意食燒腩仔
蜜汁叉燒,燒腩仔,燒鴨,燒骨,油雞,鹵水乳鴒
!
。其實除左想保留食物既味道, 還想保留一份人情味道。 因為大家都係日見夜見的街坊街里, 應該要支持支持,希望這份感情味道可以延續致我女兒個代。
蜜汁叉燒併燒鴨例牌
題外話/補充資料: 已搬遷到西貢灣景街28號地下
2014-10-25
5 分鐘 (外賣自取)
生日
蜜汁叉燒,燒腩仔,燒鴨,燒骨,油雞,鹵水乳鴒