2014-10-31 547 瀏覽
我總覺得位於蘭桂芳的 Häagen-Dazs 分店最有萬聖節氣氛!  因此,我約朋友一起去品嚐萬聖節鬼魅雪糕甜品!  嘩! 去到店子門口,已貼上萬聖節嘅裝飾貼紙,令我們更期待 2 樓嘅裝潢佈置會係點?  當我們踏上色彩繽紛嘅樓梯,開始滲出一點萬聖節嘅元素!走到 2 樓,我們猶如走進一個萬聖節神秘公園!  喺公園裡,隨處可見南瓜頭嘅蹤跡!  有些人玩捉迷藏,充滿萬聖節氣氛! 然而,枱面設計睇起來好似箭靶! 2 樓只有一位靚女店員,場內有大約 7 張枱,她真係忙個不停!  先放上 menu,轉頭就送上兩杯水!服務殷勤!我們見到多「滋」多彩的雪糕及甜品,真係急不及待想 order 嘞! 我們嘅首選,當然係萬聖節雪糕甜品系列!  原來堂食及外賣,不論價錢抑或賣相,都相差好多! (堂食) ~ 魔鬼誘惑 $69(外賣) ~ 萬聖奇幻夜 $99 *堂食加一服務費萬聖奇幻夜雪糕甜品 $99 (堂食加一服務費)落 order 嘅時候,先問一問女店員,雪糕款式係咪跟哂 menu 中嘅相呢?  其實!雪糕款式係自選嘅!  我們點咗:士多啤梨雪糕、冧酒提子雪糕、綠茶雪糕、香檸雪芭
因此,我約朋友一起去品嚐萬聖節鬼魅雪糕甜品

嘩!

喺公園裡,隨處可見南瓜頭嘅蹤跡!
 有些人玩捉迷藏,充滿萬聖節氣氛!
然而,枱面設計睇起來好似箭靶!

先放上 menu,轉頭就送上兩杯水!服務殷勤!

我們嘅首選,當然係萬聖節雪糕甜品系列!

原來堂食及外賣,不論價錢抑或賣相,都相差好多!

(堂食) ~ 魔鬼誘惑 $69
(外賣) ~ 萬聖奇幻夜 $99 *堂食加一服務費
萬聖奇幻夜雪糕甜品 $99 (堂食加一服務費)
 其實!雪糕款式係自選嘅!

我們點咗:士多啤梨雪糕、冧酒提子雪糕、綠茶雪糕、香檸雪芭

結果,等咗大約 10 分鐘,終於送上!

俾咗: 朱古力雪糕 (俾錯),
 冧酒提子雪糕、綠茶雪糕、香檸雪芭
大致上,雪糕大約乒乓波 size!
 唯獨係俾錯嘅朱古力雪糕最大球!
仲有,綠茶雪糕被壓扁!

當中,綠茶雪糕嘅味道最為突出!清香甜美!
 而冧酒提子,只係夾雜一些提子乾,而且酒味輕微,無咩特別!
朱古力雪糕每一啖都食到朱古力粒,出奇嘅口感!
至於香檸雪芭,入口即溶!果酸滿載,味道清酸!
 相對前者,屬於較為健康嘅一款!

睇見可憐鬼個樣,一啲都唔開心!
又唔恐怖!由白朱古力造成嘅可憐鬼,唔算好甜!
墊底嘅窩夫以糖、麵粉、鮮奶、雞蛋等食材製造!表面帶脆微甜!質感鬆軟綿密!
 混合雪糕同食,顯得無咁乾!同時,吸收芒果醬嘅酸甜,食起嚟都無咁餾!
萬聖奇幻夜
大致上,雪糕大約乒乓波 size!唯獨係俾錯嘅朱古力雪糕最大球!
窩夫質感鬆軟綿密!
 Happy Halloween!
Happy Halloween!
2014-10-22
$55 (宵夜)
萬聖奇幻夜