餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

韓乜韓物都大熱, 由3年幾年熱爆的K-pop, 追韓劇無間段常常在劇情見到好味的韓食都也吹到黎香港有早前星星熱的炸雞啤酒, 韓燒是最早來港的韓國料理尖沙咀有間喜來x肉長期打電話都無人聽,想訂位walkin去都話full想食就要考腳骨力! 所以至今我仲未食過前排在等車途中, 斜對面開左間OPPA韓燒上網望過, 也有我想試的燒蛋液lur了男友幾個星期, 大家終於夾到時間到來試試雖然平時看到大排長龍, 其實打個電話, 就可以唔使等架喇不過我地慣左早食飯, 所以book左6點鐘, 因為7.30pm前埋單有折內裡的裝潢夠rock夠in, 好o岩年青人去坐椅用上電油筒設計, 打開蓋子, 可以放下私人物品, 唔怕吸味之餘, 又唔怕比人愉入到去OPPA, 以為自己去左韓國, 因為不停會播住K-POP MV熱愛韓風的你一定鐘意在未點菜前, 侍應已為我地開爐加入蛋液, 勁期待, 第一次吃呢~ 然後遞上凍茶一大壺及前菜來泡菜好味, 我一人都食了兩碟 大家看到menu首頁的牛肉拚盤, 都二話不說要這個再加一份大帶子及蔬菜拚盤本想再點, 最後都停一停, 諗一諗, 因為每次2人出去食飯都眼闊肚窄唔想浪費, 所以食
常常在劇情見到好味的韓食都也吹到黎香港
有早前星星熱的炸雞啤酒, 韓燒是最早來港的韓國料理
想食就要考腳骨力! 所以至今我仲未食過
前排在等車途中, 斜對面開左間OPPA韓燒
上網望過, 也有我想試的燒蛋液
lur了男友幾個星期, 大家終於夾到時間到來試試
雖然平時看到大排長龍, 其實打個電話, 就可以唔使等架喇
內裡的裝潢夠rock夠in, 好o岩年青人去
熱愛韓風的你一定鐘意
然後遞上凍茶一大壺及前菜來
泡菜好味, 我一人都食了兩碟
前菜無限添
滿滿的蛋液
大家看到menu首頁的牛肉拚盤, 都二話不說要這個
再加一份大帶子及蔬菜拚盤
唔想浪費, 所以食物黎到先講!

這裡叫OPPA, 我初時以為侍應大部份都是"哥哥"
點知好多都係"O NEE"姐姐來的, 有點失望
而且更是本地人, 當然若果換上OPPA會更常來, 呵呵

先來帶子, 嘩的一聲叫出, 傻笑望著男友 "好大粒呀!"
有成個匙羹咁大呢~
HK$128 / 4粒, 有折好抵吃~
姐姐先放帶子上燒板, 有斜度的燒板在韓國時也體驗過
燒肉的時候, 不怕多餘的油仍停留在板上
食時少油更健康
肥厚的帶子, 燒完都好大粒呀~

之後牛肉拚盤出場, 姐姐手很快的便將M6和牛放上燒板上了
半肥瘦的和牛, 不需加太多油
靠自身的油已足夠燒熟
M6和牛
牛肉拚盤還包括牛舌, 牛排骨, 無骨牛排骨及幾片菇
牛肉拚盤
這裡十足韓國般, 姐姐會過來為客人燒食物
將大件的會剪細, 不過當忙的時候, 自己也要睇緊點
M6和牛
識食緊係要搵生菜包著肉, 加上生蒜片, 辣椒片, 醬汁等同吃
減低熱氣感, 生菜爽口多汁新鮮又無渣, 正
M6和牛不用醃也好味, 唔韌又唔鞋, 必點
附上新鮮生菜包著肉同吃
另外的蔬菜拚盤也上檯, 加送一碟蒜茸牛油
蔬菜拚盤
原來在燒板的另一端, 分隔2個小三角形, 就是這個用處
姐姐先將牛油放入燒板, 再加入菇及木耳
沒有味道的蔬菜變得香香的,
唔想食咁多肉類, 呢個拚盤來得健康
這個時候, 等待的熟蛋已煮成~
細嚐一口, 原來是無味的, 可以加入自己的喜好配搭來吃
不過蛋會滯, 所以只吃了點就收手, 免得無空間放入其他食物
其餘還有很多牛, 牛舌薄薄的, 因為怕唔熟, 所以每次都燒到差不多變成肉乾
而另一款無骨牛排肉, 像沒有醃製過, 較原味, 可是有點韌
這樣不像平日食開的韓燒會幫你換走燒板
姐姐會過來用原先墊著食物的生菜來清潔, 可算是環境喇~
又唔使清潔姐姐洗咁多樣野
同埋平日都未必會食埋墊底的生菜嘛
最後的牛排骨, 一看就見知是經醬油醃製過
看到是橙橙地色, 初時以為會帶點辣
當姐姐放上燒板卷呀卷, 原來卷出很長的薄片牛肉出來, 很神~
不過這條牛排骨我同男友都覺得好咸, 連佢平日食得濃味都咁講
就算用生菜包著同吃都覺得咸左dd
再問一問侍應, 她很求其的答"係呀, 係咁架"
我們即時 O 了~
還問我們要來個白飯嘛?! 無言...
她的反應也太過....冷淡了事
我不知道在OPPA本身吃的牛排骨是如此重口味, 還是咁啱今天的師傅下鹽落得太重手?!
因為以上吃的海鮮及蔬菜都是原味, 就算牛排骨不醃相信也好味, 唔夠都有醬汁搭夠呢
所以這個我不推介, 太咸也弄得我們浪費了很多
牛排骨
基本上, 在牛排骨之前的都是很好
可惜這個弄到分數即時下降
題外話/補充資料: 早段去有優惠, 而且侍應生更多時間去招呼你
2014-10-18
前菜無限添