2014-10-21 2399 瀏覽
成日坐車經過都唔知道原來舊街市改建了這間modern傢俬店, 還設有cafe corner, 這個cafe corner不是藏於傢俬店內, 而是藏於花店內, 樓底很高, 但餐廳間格不是太大, 座位之間頗擠逼, 但勝在樓底夠高, 而又有很多植物點綴, 配上木餐枱椅, 感覺relax無扣束.   現今很流行這種傢俬店cafe或花店cafe, 好像海怡工貿頂樓那間, 空間很大, 陽光從一排玻璃窗進入, 還有sea view, 不過交通就十分不便.  所以這間OVO既地理位置十分優越, 而且還是以素食, 健康, 新鮮為主打.Latte Macchiato / Mango Banana Smoothie: Smoothie好大杯, 香蕉味濃過芒果味, 喜歡這個玻璃MUG崇尚簡單.  Latte Macchiato, 相比起smoothie較吸引及有特色.日式雞脾菇意粉: 第一次食配有海帶既意粉, 表面既芝麻及紫菜碎加上稀稀地既汁, 食落好似即沖既日式海帶湯, 味道好清新, 原來這樣簡單配搭就可煮成意粉, 回家即試研煮.牛油菓芝士三文治: 用上意大利包, 簡單既材料飽肚既份量. 健康午餐之選.
Mango Banana Smoothie / Latte Macchiato
日式雞脾菇意粉
牛油菓芝士三文治
題外話/補充資料: 雖則食物質素好, 但價錢偏高, 及環境較逼, 可能星期六關係, 人太多要等位, 而且不能靜靜地休閒, 而且連餐具都未能及時清潔好. 感覺似快餐店, 食完便要快快走. 希望下次weekday去會清閒些.
2014-10-04
日式雞脾菇意粉