2014-10-18 2263 瀏覽
今日又係每月一度嘅生日聚會,朋友話想係呢度食韓燒,是但咯~ 其實地點唔難搵,因為我地係佢隔離間韓松都食左好多次,所以可以話係好熟路,不過我打去book位嗰時無諗過係講英文嘛.... 個腦差啲load唔切。由於遲左15分鐘,佢地好好人仲留住左張枱俾我地,係俾佢地話左2句咁大把,不過老實講遲到就應該俾人話2句嘅。佢地準備要啲時間,但當我地坐到埋去嘅時候,已經一枱都係野,我地7個人啫,但其實得3個人嚟左架jar~ anyway, 真係要推介呢度啲前菜,真係好食。雖然傳統嘅薯仔應該有啲汁,佢呢度無,但係一樣夠味道又甜,泡菜直情有令我係韓國食嘅新鮮感覺,嗚...那刻真的很感動! 竟然能夠係香港食得返! 另外,佢個韓式沙律都唔錯,我本來以為係粉絲,但後來係好多菜切成絲狀,幾開胃。我地唔鬼等佢地幾個,3個人好肚餓就食先勒,我地都叫哂呢度推介菜式,牛肋骨(醃)、烤五花肉、護心肉、烤豬腸、烤牛肋骨肉全都點了!但特別推介的是燒豬皮,真的很好吃啊! 好似食豬手咁嘅質地,好高骨膠原咁啊! 奉勸大家唔好燒咁耐,因為佢會燒到「啪啪聲」,事件中,仲彈左去我朋友個咀,之後跌左落地下無得食.... 所以熟左好食啦~ 再
但特別推介的是燒豬皮,真的很好吃啊! 好似食豬手咁嘅質地,好高骨膠原咁啊! 奉勸大家唔好燒咁耐,因為佢會燒到「啪啪聲」,事件中,仲彈左去我朋友個咀,之後跌左落地下無得食.... 所以熟左好食啦~ 再燒就有慘劇發生咯~
店方提供左黃豆粉去點燒豬皮,點完之後,成舊野唔油膩~ !
燒豬皮
不過呢個烤雞翅就麻麻,我地無諗過佢燒埋俾我地嘅,而且我覺得面頭醬汁係烤實哂塊皮,但啲味係無滲入去雞翼度,令到人咬哂層皮之後,啲肉係無味,夾硬再食埋去。
燒雞翼
呢個汁燒八爪魚真係outstanding,新鮮而且醃料亦滲到入去八爪魚度,店方提供的大較剪完全大派用場,因為可以剪到一條一條咁,一路傾偈一路食一條,好好送酒~
汁燒八爪魚
其中一位朋友話要有啲飯氣先夠喉,於是我地問侍應姐姐有乜推介,佢話呢個飯有飯焦好好食,結果我們不加思索就點了~嚟到佢俾左支唔係好唧到嘅辣椒醬我地,我地幾個人都只係唧到少少,是但啦~ 都夠撈就算~ 的確如嗰個姐姐咁講,飯焦真係好香好好食~
韓式石頭鍋飯
結括嚟講,其實呢度食物唔係話100%好好食,但係佢呢度啲侍應大部份都好好服侍同玩得,佢地仲有個生日燒肉俾壽星仔/女,播首勁到爆SPEAKER嘅韓文生日歌,侍應生拎個閃令令嘅搖鈴,令全場目光只係o係o個個人身上,捧住一大盤肉真係都幾搞笑!
2014-10-17
燒豬皮