2014-09-30 10804 瀏覽
今日係我家嘅老彿爺生日,跟老彿爺闊別了一年半有多,身邊的人和事都改變不少!心裡有不少感觸!為左慶祝我倆嘅久別重逢同生日嘅特別日子,雖然唔知之後會發生咩事,但,唔好理甘多!食左先再講!所以早於半個月前就搵下有乜好食!搵左成個openrice,秋田呢一間係尖咀嘅鉄板人氣可謂首屈一指!即管一試, 起碼老彿爺都對鉄板燒不抗拒!七點半準時到達,唔黎都唔知原來去天文台圍道,先要行一條同西貢菠蘿輋一樣45度既斜路!人老了,氣喘秋田佔地三層,一樓就係我地既目的地!一入去,每張枱已坐滿人,一台大確可以坐八至十個人,可惜今次未能坐正個神位,而係側位!但老彿爺話甘仲好,冇甘油煙喎!而主理嘅師傅,可算是一位師傅仔,年青得很⋯⋯正所謂年青有為,有待改進!經過老彿爺求祈,唔係唔係,係細仔考慮後,佢發板決定要一個鮑魚虎蝦帶子鵝肝餐!另再加上一份澳洲肉眼⋯⋯!一坐低先奉上沙律及和式小吃!味道一般,但有條甜紫色蕃薯bb!小吃:魚仔軟身,蕎頭夠脆,但牛蒡好咸!然後再上個鉄板焗疍味道:老彿爺話正,香甜,有黑魚子及一粒鵝肝仔嘅物體係裡面!主菜話甘快上場:1.先黎虎蝦及帶子:虎蝦及帶子味道偏淡,虎蝦略兼燒得太干身,有點硬!帶子

一坐低先奉上沙律及和式小吃
味道一般,但有條甜紫色蕃薯bb!

小吃:魚仔軟身,蕎頭夠脆,但牛蒡好咸!
然後再上個鉄板焗疍
味道:老彿爺話正,香甜,有黑魚子及一粒鵝肝仔嘅物體係裡面!
主菜話甘快上場:
1.先黎虎蝦及帶子:
虎蝦及帶子味道偏淡,虎蝦略兼燒得太干身,有點硬!帶子以牛油先煎後贊酒煮!質感ok,味道好啖,唔夠咸味同野味!
有見及些,老彿爺舉手叫待應轉告師傅仔,我地可以食重口味,可以調味重手些!
2.鮑魚上場
初遇鮑魚,心裡不禁「哇」一聲,因為佢好大隻,有手板甘大,仲好厚肉!好祈待同興奮!圖中黑漆漆果隻
首先師傅仔會將隻巨鮑連殼生煎,見到隻巨鮑好痛苦甘掙扎
,條裙邊係甘扇動
,心裡覺得好殘忍好變態甘,但為左食,呢個念頭一陣間就冇左
!唔知老彿爺係咪同我諗法一樣!

巨鮑受左一陣煎熬之後,就原隻入左廚房沐浴冲身,到我見到佢時,佢已真真正正死左,好似比人6熟左甘,細左三份一!
之後師傅仔就將佢切片伴雞肶茹露筍炒,味道仍徧啖,可能本身鮑魚根本係無味,因鮑魚本身係硬身,好有咬囗,老實講,好祈待呢個鮑魚反而無乜驚喜
,食完呢個都飽左一大半,因為呢份量都有些大!
3.蒜蓉麭併鵝肝
呢個好香口好味,百食不厭,熱辣辣入口一流!
4.虎蝦蝦頭湯
絕對一般,無驚喜,好淡味
5.澳洲肉眼
呢個係老彿爺特意加單,我同老彿爺都係牛魔王,好可惜呢個真係好失望,一來又係味道唔夠,二來可能要控制五成熟,好大塊甘上碟,三來佢起左筋都有仍有筋渣要吐,四來本來塊扒唔算大,起埋筋都所剩無幾⋯⋯心裡唔想收貨,但都冇辨法!
6.公仔炒飯表演
師傅仔賣力嘗試造呢個巴斯光年公仔,值得加分!
7.話甘快尾升,紅豆燒餅
燒餅即場開粉製作,走甜嘅紅豆蓉配上已帶甜嘅燒餅,口味very good,對怕太甜嘅我簡值甜度非常適中!好!
8.再芝麻/綠茶雪糕!
9. Finally Encore 係一個好細緻嘅朱古力生日餅配一支蠟燭專為老彿爺而設,好味!
呢餐生曰飯就此完滿結束
,老彿爺同我都好飽!正所謂好又一餐唔好又一餐,至緊要煮果嗰有心機煮,食果嗰有mood食唓!秋田嘅食物色香都ok, 但味道真係有待改善!

在此再祝老彿爺,長食長有
,食盡天下美食(唔係美女)
及身體健康!

對小妹有咩照顧不周,好似食野甘,呑哂佢,然後上個厠所,又再開開心心過日子!
2014-09-27
生日