2014-09-22 12444 瀏覽
娘娘呢幾日黎左香港旅行,百幸中抽到時間同我食餐飯見過面,作為一名老兵,當然要扭盡六壬,務求令娘娘有一餐愉快又難忘嘅晚飯回憶﹗娘娘平時係台灣都食慣好野,而台灣都不乏出色嘅西式日式餐廳,所以今晚就揀左相對娘娘係台灣小食嘅中菜啦﹗頭盤係黑醋魚乾 (個名唔係好肯定,掛住聽娘娘呻唔見左部電話,都唔記得聽服務員介紹),雖然只得兩細條,但入口異常香脆,作為頭盤相當唔錯。頭盤之一,亦係招牌菜之一,窩貼大蝦多士,薄薄嘅多士,緊緊貼住厚厚嘅大蝦,加埋甜甜酸酸嘅醬汁,呢個頭盤係滿分﹗最後嘅頭盤,招牌菜之一,西班牙黑豚肉叉燒,有別於一般叉燒,極少肥膏,但口感有如肥叉般軟綿,冇筋冇渣,微燶帶香口,引用 Peter Wong 名句,神奇,頂級,超卓。呢個娘娘好捧場,食左一半呀﹗花雕蛋白蒸蟹拑,大肉蟹拆出黎,睇 size 就知本身隻蟹有幾大隻,蟹肉新鮮具彈性,唔似雪藏貨霉霉爛爛 (收得咁貴仲要食雪貨),蛋白帶蟹香而滑,唯一可惜係花雕味淡啲 (酒鬼!?)。龍軒東坡肉,蘇杭名菜,食東坡肉最怕死咸死甜,呢度就啱啱好,要挑剔嘅話。。。肉本身瘦左啲,只有一層薄薄嘅肥膏,當然未去到柴頭,不過食得東坡肉都唔會追求健康要走肥掛?松
黑醋魚乾
窩貼大蝦多士
西班牙黑豚肉叉燒
花雕蛋白蒸蟹拑
龍軒東坡肉
松露翡翠竹笙卷
松露翡翠竹笙卷,一定要有菜,松露嘅香味支配左竹笙卷,我自己就好鐘意,不過娘娘好似一般麻,兩件就冇再要。。。
鮑粒荷葉飯
硬野,鮑粒荷葉飯,賣相精緻 (即係細啦?),比珍珠雞大小小,但材料豐富,每一啖都有鮑魚粒,不錯不錯。
酥皮焦糖蛋撻仔
甜品,酥皮焦糖蛋撻仔,酥皮香味差啲啲,不過焦糖獨特嘅香甜味又補返唔少分數。娘娘推薦,因為頂左兩隻。(唔好意思,張相炒左)
美點雙輝
送嘅美點雙輝 (個名我幫佢),芝麻餅唔錯,椰汁芋蓉糕就一般般。
題外話/補充資料: 娘娘好滿意呢餐隻,老兵我都好安慰。講返間嘢,車胎人兩星,價錢雖貴,但食物質素對得起價錢,而且服務員醒目快手,有機會可以試下﹗午市有點心,價錢相對便宜啲,希望有機會可以試完再同大家分享,多謝收看﹗
2014-09-20
窩貼大蝦多士