2014-09-18 1180 瀏覽
華嫂冰室出左名好食但難等位, 摸過幾次門釘既我,建議各位可以係FACEBOOK留意下華嫂冰室既動向, 睇下會唔會有特別情況唔開, 星期日亦係唔開的!!同埋記得要早啲去拎位先, 1點至2點係休息時間其實早到既話, 1點4至1點半到已經可以去排住隊等2點個輪, 包保你2點鐘準時有得食。黎到華嫂識叫一定係叫鮮茄豬扒雞翼通粉! 蕃茄湯底簡直無敵, 用茄肉切碎而成,味道入口濃郁, 每一口湯都有啖啖茄肉, 口感豐富。豬扒亦軟硬適中, 雞翼更加十分入味, 帶有少少瑞士汁的甜味, 配合上微酸的鮮茄湯底, 整個組合簡直絕配。另外不得不試既係華嫂既魚餅!另外一碗自選麵---冬蔭功牛肉魚餅米線, 魚餅金黃色的外表, 炸到脆卜卜咁, 而且咬落彈牙又唔腥, 普通既鯪魚餅絕對無法媲美, 完全係市區食唔到既味道。冬蔭功湯底更加係令人回味無窮, 帶少少酸味又唔太辣, 岩晒啲唔食得辣既朋友仔! 加上碗米線同生菜充分吸收左湯底的鮮味, 成碗食完冬蔭功既味道仲充斥住係個口度, 齒頰留香, 實在值得推介!仲有招牌既餐蛋麪! 遠處已經飄黎香香既麻油味, 煎到金黃色既雞蛋, 咬落蛋白邊鬆脆, 中間半生熟既蛋黃實在令人垂涎三尺,
華嫂冰室出左名好食但難等位, 摸過幾次門釘既我,
建議各位可以係FACEBOOK留意下華嫂冰室既動向,
睇下會唔會有特別情況唔開, 星期日亦係唔開的!!

同埋記得要早啲去拎位先, 1點至2點係休息時間
冰花奶茶, 招牌餐蛋麪, 冬蔭功牛肉米線, 鮮茄豬扒雞翼米線
黎到華嫂識叫一定係叫鮮茄豬扒雞翼通粉!

整個組合簡直絕配。

另外不得不試既係華嫂既魚餅!

齒頰留香, 實在值得推介!
仲有招牌既餐蛋麪!

中間半生熟既蛋黃實在令人垂涎三尺, 仲有兩塊厚餐肉, 加上彈牙的公仔麪,
同出面茶餐廳普通既餐蛋麪相比, 實在係大相逕庭, ichiban!

飲品方面, 我地叫左杯冰花奶茶, 果然茶香幾濃,奶同糖既比例亦相當佳,
有細碎的冰花, 茶既濃味完全唔會好似普通奶茶咁被冰融化既水沖淡,
天氣炎熱啜一啖簡直爽到上天!
招牌菠蘿包, 外脆內軟, 熱呼呼鬆脆既外層, 一口咬落去一塊厚切凍牛油,
又冷又熱既口感, 實在十分新奇, 而且甜甜既酥皮外層, 配合內餡的蕃茄, 蛋,
咸咸甜甜既配搭, 令人想一口食完整個菠蘿包, 既清新又新鮮!

題外話/補充資料: 排隊個陣仲要記得諗定食咩, 近排好似落左單後無得加單, 真心有啲可惜。:(
2014-08-08
  • 冬蔭功牛肉魚餅米線