2014-09-16 3473 瀏覽
一行8人黎到北京老家食下佢既京菜,事先BOOK位就不用等,入面裝修幾有中國古舊特式,例如牆上放既紅色燈籠,用灰色磚頭造成既牆身,或者係放滿優雅陶瓷既裝飾櫃,都令到客人有如置身於北京享受京府菜,待應既口音應該係大陸人,但十分有禮。食物方面味道不錯口水花甲,凍食得黎口水鮮甜微辣,襯番新鮮彈牙既花甲糖醋豬肉丸(不太記得真名字)呢味好正,因為豬肉丸熱辣辣,入面打碎左既肉咬落有少少層次感而且糖醋味調得味道適中田鴨,呢味近似南方既填鴨,即係切出黎肉會多D多D口感,但我比較鍾意食北方得皮嗰D片皮鴨,甘樣食落去油脂會濕得更豐富,不過呢個味道都不錯,包皮亦夠薄小籠包:皮薄夠肉味,如更多肉汁更好合菜戴帽:好耐冇食過,將煎蛋做到好似一頂帽,蓋住好多蔬菜類,算係清清地蕃茄蛋餃:算係幾特別,蕃茄新鮮,蛋亦好滑,食慣濃味野既人吾會鍾意,但當食左之前既肥膩野之後都係一個不錯既選擇甜品叫左士多啤朵拔絲:用糖漿包住某種生果拉成絲狀凝固加以點綴,然後再將佢放入凍水令到糖漿更脆更香口(放水步驟有D食店要自己做有D不用)士多啤朵酸甜同糖絲中和番, 不錯埋單每人200, 對於呢個質素同環境黎講合理
食物方面味道不錯
口水花甲,凍食得黎口水鮮甜微辣,襯番新鮮彈牙既花甲
小籠包:皮薄夠肉味,如更多肉汁更好

埋單每人200, 對於呢個質素同環境黎講合理
口水花甲