2014-09-14 2142 瀏覽
上星期放學之後,大約七點幾,兩個同學知我鍾意食蕃茄,帶左我去大埔蕃滿門食。我地大埔墟站出去之後,行左一段幾長既路程,地點確實唔算方便。去到蕃滿門,門口都幾多人等緊位,所以都等左大約10-15分鐘。餐廳入面暗暗地,幾有情調,環境都好整潔,又幾安靜,令人感覺好舒適,好適合朋友一路食一路傾偈。黎到蕃滿門,一定要食的係蕃茄湯的粉麵,有好多粉麵可以配搭,例如意粉、長通粉,甚至有飯,而我今次就揀左螺絲粉。另外,蕃茄湯就有得揀辣唔辣,我揀左小辣。蕃茄湯果然好濃好有味,不過建議叫左辣既話,記得食之前可以撈一撈先,以免D辣味沉哂喺底,食到最後就會有D太辣!個蛋都幾滑幾好味,整體黎講唔錯!叫蕃茄湯螺絲粉之外,仲可以配一D小食,我今次就揀左酥炸雞扒!雞扒既皮好脆好香,唔算太肥太油,好味道!而且雞肉都幾嫩,好易咬。雞扒仲附送一個醬汁,酸酸甜甜,點雞扒黎食又有另一番味道。食雞扒同螺絲粉大約需要四十幾蚊,價錢對我黎講都算合理,而且整體黎講都幾好味,絕對值得一試!
蕃茄湯螺絲粉
酥炸雞扒