2014-09-11 843 瀏覽
相信住粉嶺呢區既人無人不識聯和墟群記,幾十年前既裝修,綠色瓷磚白色木長枱,而且最大特色系冇冷氣,夏天既時候,真系熱到叔叔不行了雖然如此,呢度人流無窮無盡,冇一刻系有張凳坐而又唔洗等位既,我諗系因為甘既情況,咪唔裝冷氣,等你快啲食完快啲走,做多幾輪早啲收檔。每日只開幾個鐘 (好似系11點-5/6點,有時賣晒3點就收檔)。呢度只系幾樣野食 1. 豬手 2. 牛丸 3. 炸卷 4. 油菜,冇記錯應該得呢幾樣野食,通常豬手未夠2點就賣晒第一輪,要成3點先再有,換句說話,姐系得返牛丸食今日相當好彩,下午1點幾黎到同友人叫左豬手河 (大),隔離枱遲少少已經冇得食了sosad。群記既豬手只系清湯豬手,大約有10舊左右啦,好味之處在於秘製辣椒醬 (單買好似$50斤),甜甜辣辣,味道特別,加埋豬手真系絕配,辣既水平系唔食得辣既人都接受到既水平。細個住呢頭既時候真系成日都食。但系河粉既份量真系非常少,只系過下口癮,基本上食完都仲要走去買野食先夠飽。
題外話/補充資料: 要自己搵位,手快有手慢冇
2014-08-26
  • 辣椒油