2014-09-10 1356 瀏覽
一直都聽聞要搵華嫂都要挨得住等,夏天更加要挨得住曬~8月尾一個星期五,我同一個朋友一齊去搵華嫂朝聖啦~~~同朋友約左朝早10點幾o係天水圍站搭輕鐵去坑尾村站,又唔算好遠,行去5分鐘左右一到門口心知不妙,因為好多人等~拎左飛仔就去隔離d 村屋下面等~等左一陣已經俾d 村民趕,仲好惡~但帳篷下已經企滿哂人,雖然華嫂話屋後面帳篷都係佢地地方,可以去o個度等,但其實o個個位聽唔到叫籌~我同朋友於是o係村入面行個圈,又o係村口士多買左冰凍汽水飲,舒服哂~~一等就已經45分鐘,差不多11點半先入得~好彩有冷氣位!!!因為3x度坐外面真係好焗好辛苦~華嫂親自幫我地落單,睇過食評,就叫左招牌菠蘿油、招牌芝士鹹牛肉蛋包、番茄雞翼豬扒通粉飲品點左凍檸多、話梅柑桔我地叫野食時華嫂仲問我地熱唔熱,派左把扇俾我地~( 如果下次可以等位時派就更好啦哈哈哈哈 )菠蘿包外皮好脆,夾住牛油半溶,加埋煎得剛好o既煎蛋同爽口番茄,好正!!!芝士鹹牛肉蛋包,煎蛋又是剛好,中間還有少許的蛋漿流出,鹹牛肉味道剛好,味道好有層次,各種食材味道不會搶過其他!!番茄雞翼豬扒通粉,番茄湯底用茄膏、番茄蓉都是預計之內,難得不會太酸或者太甜
一直都聽聞要搵華嫂都要挨得住等,夏天更加要挨得住曬~
8月尾一個星期五,我同一個朋友一齊去搵華嫂朝聖啦~~~
一到門口心知不妙,因為好多人等~
但其實o個個位聽唔到叫籌~
一等就已經45分鐘,差不多11點半先入得~
好彩有冷氣位!!!因為3x度坐外面真係好焗好辛苦~
飲品點左凍檸多、話梅柑桔
我地叫野食時華嫂仲問我地熱唔熱,派左把扇俾我地~
( 如果下次可以等位時派就更好啦哈哈哈哈 )
芝士鹹牛肉蛋包,煎蛋又是剛好,中間還有少許的蛋漿流出,
鹹牛肉味道剛好,味道好有層次,各種食材味道不會搶過其他!!
番茄雞翼豬扒通粉,番茄湯底用茄膏、番茄蓉都是預計之內,難得不會太酸或者太甜,
味道很自然,果然不錯!!!
而雞翼有點兒像瑞士雞翼,很入味~
豬扒很淋,但味道差d,唔夠入味
飲品方面,凍檸多酸酸地好開胃~
朋友話話梅柑桔比較普通~~

埋單101蚊,可以接受~
不過等太耐了....

2014-08-29
  • 招牌菠蘿包