2014-09-09 1921 瀏覽
今次第3次黎大坑既總店,諗住食完就去維園賞花燈,渡過中秋佳晚。去到門口我地可以透過一塊透明玻璃,目睹整個分子雪糕既整作過程。其實分子雪糕係以超低溫-196度既液態氮將雪糕極速冷卻而成,呢款雪糕比較易溶,但食落質感非常綿滑。適逢中秋佳節,今次去到仲有雙黃蓮蓉月餅味,口味獨特創新大坑總店既店舖面積不大,可俱客人堂食既地方只有2張長枱,但座位都幾舒適。幸好我地個晚6點左右去到既時候冇乜人排隊,可以搵到枱坐底堂食。我建議大家盡可能堂食,分子雪糕較一般雪糕易溶,炎炎夏日一邊行街一邊食會令雪糕更快溶。而且店員服務好好,雪糕完成後親自拎到黎我地坐底既位置。今次我地食 Lab Made X Sunkist 既檸檬芝士餅味分子雪糕。檸檬芝士餅本身帶有酸酸溜溜味道,令人食欲大增。芝士味香而濃郁,配上一口威代餅能減輕芝士既肥膩感。加上有Sunkist既檸檬汁同粒粒香橙果肉,味道清新可口。飯前食都唔錯,酸酸甜甜好開胃! 唔太鍾意濃郁芝士味既朋友可以同人一杯兩份食呀!

適逢中秋佳節,今次去到仲有雙黃蓮蓉月餅味,口味獨特創新

2014-09-08