2014-09-07 714 瀏覽
因為成日見呢間餐廳好多人等位,路過好多次,朋友們又話食過好食,所以決定今次見少少人等就去試下。其實我心裡面抱住與一品比較雞煲嘅心態去試,但經個侍應左右,點左個今日先出街嘅「法國麵包蟹雞煲」嚟試。滾左之後,打開個蓋,一陣唔係辣雞味,係麵包蟹嘅蟹味,個人認為係香味嚟講已經輸左一截。開始食勒,無疑真係童叟無欺,係全隻麵包蟹嘅份量,但亦都因為咁,我明明係叫左半隻雞嘅份量,好似得返1/4隻雞咁麵包蟹係多肉嘅,但係真係搶哂雞嘅味,照道理雞同蟹應該兩者平衡先啱,但係今晚呢隻蟹係暄賓奪主 ! 加上八角味道比花椒更濃,嚴重失衡的,令我更失望。雖然佢呢度都有一品大大杯檸茶,但係佢明明俾左半個檸檬我,我桔到爛哂都竟然冇乜檸檬味,我似係飲凍茶多啲。我地最後食到半路,就叫左響鈴同牛栢葉,牛栢葉正常所以唔講勒,我特別想講下呢個響鈴。其實賣相唔係話真係好好,因為我食過炸得最好嘅小肥牛嘅炸響鈴(雖然已經跌WATT) 係清楚見到每一層,而且每一層都有少少空間,但呢個其實係無,炸到死實實,但當放佢入去個鍋嗰度嘅時候,真係聽到佢好似啱啱放落炸鍋度炸咁嘅聲,啲脆響鈴索左雞鍋入面啲汁之後,忽然間好味左好多! 當然,凍左就變左死

大大大杯檸茶
脆炸響鈴
我地最後食到半路,就叫左響鈴同牛栢葉,牛栢葉正常所以唔講勒,我特別想講下呢個響鈴。其實賣相唔係話真係好好,因為我食過炸得最好嘅小肥牛嘅炸響鈴(雖然已經跌WATT) 係清楚見到每一層,而且每一層都有少少空間,但呢個其實係無,炸到死實實,但當放佢入去個鍋嗰度嘅時候,真係聽到佢好似啱啱放落炸鍋度炸咁嘅聲,啲脆響鈴索左雞鍋入面啲汁之後,忽然間好味左好多! 當然,凍左就變左死實實勒,所以真係奉勸大家一嚟真係要即食!

總括而言,其實試過一次就夠,我實在沒有清清楚楚感覺到呢度雞煲有幾吸引,而且其他東西都不見得可以encore !

題外話/補充資料: 人龍之迷:其實9點後入座半價,唔怪得成日見到人龍排啦! 坐收銀嘅疑似老闆問我好唔好食,emememem.... 我客套話好食,佢又問我係唔係附近住呀點呀咁,令我誤以為有折扣優惠,最後係..........冇嘅。嗚....失望~
2014-09-06
$205.5 (晚餐)
脆炸響鈴