2014-09-05 5808 瀏覽
今嗰月係我個生日周, 又有朋友請食飯啦! 呢間餐廳前前後後來了數次, 今次特別啲, 無叫意大利粉, 無叫薄餅食, 全程衹係食海鮮, 無叫其他野食, 不過食完餐飯就已經好飽好飽啦!頭盤,先嚟兩款青口, 分別用兩種煮法, 白酒煮同忌廉煮。白酒煮青口: 青口夠大隻, 肉質鮮美, 白酒煮帶出青口啲海洋鮮味!忌廉煮青口: 有一陣陣淡淡的忌廉香味, 青口夠新鮮, 用忌廉汁煮與白酒煮青口, 各有自家特色的味道,而且煮青口啲忌廉汁還可以用來點麵包吃。正! 一流! 麵包蟹: 據聞是飛機新鮮運到, 而且有季節性的, 唔係次次嚟到都有得食。一隻蟹相信有成幾斤重, 用清蒸的煮法, 不加醬料及其他香料來煮, 開好殼, 將手手腳腳分開, 再砌翻成一隻蟹, 原隻上碟, 再以沙律菜伴碟, 賣相一流, 未食都已經流晒口水啦! 麵包蟹 以清蒸的煮法引出蟹肉的鮮甜味, 因為蟹肉的份量不小, 所以一人食完一隻就已經飽飽啦。
今嗰月係我個生日周, 又有朋友請食飯啦!

頭盤,先嚟兩款青口, 分別用兩種煮法, 白酒煮同忌廉煮。
白酒煮青口
忌廉煮青口