2014-09-09 2506 瀏覽
好多舊區都有自己代表嘅冰室老店,不過,隨着年日,有啲無下一代接手,有啲就大幅加租被逼結業,真喺賣少見少。不過,對冰室嘅情結,總有啲有心人,就好似原址晌筲箕灣嘅「南龍冰室」,若非食友提及,真喺唔知筲箕灣有此老店,結業後再晌銅鑼灣重開,仲由一班後生仔搞起。雖然唔可以跟老店相提並論,但多少也可以讓人掂記一下冰室嘅味道。既然懷舊喺賣點之一,裝修必然要花點心思。有別一般老店,室內燈光通明,光猛有力,告別老態龍鐘嘅感覺。細格紙皮石地磚喺必然嘅時光定格,仲有六、七十年代嘅海報畫冊,加埋天花嘅雀籠裝飾,雖然都只喺一啲代表性嘅表達,但已引起回想昔日人在冰室嘅情景。餐廳還分有上、下兩層,經過窄窄嘅樓梯,就上到二樓。當然,最好坐就喺挨近窗邊嘅卡位,舒服,又可以望望街景。原來,二樓仲有一個小廂房,可以被人搞吓小聚會,不過,唔知有幾多人會晌冰室包個房嚟食飯呢?其實,一班老友圍埋包個房,炒吓小菜食吓飯,點都抵過上酒樓消費喎。之前睇唔少食評都見人講過佢個餐牌,做到成本畫冊咁,的確幾得意,又借用番以前一啲賣座嘅電影名嚟二次創作吓,有趣搞鬼。至於食物方面,跟一般茶記唔會太大分別,又喺發揮茶記精神,乜鬼都有。咪以為班後生
咪以為班後生店主搞間懷舊冰室鬧着玩,好多地方都做得一絲不苟,杯杯碟碟印晒店家標誌,店員總不hea做,快手快腳,態度有禮。我哋人少少,點幾樣嘢,嗌幾杯嘢就夠,志在嚟懷舊一番
香茅雞翼蝦醬炒公仔麵 $52

炒、撈公仔麵餐一共有4款:香茅雞翼、雞扒、豬扒、五香肉丁,另外醬汁可選XO醬炒、蝦醬炒、芝士撈、咖喱撈、蕃茄醬撈,款款定價$52,包餐飲,凍飲加$3。
個公仔麵選用蝦醬炒,一送上枱超香,入口味道又唔會過鹹,麵條食落都還算爽身,而雞翼覺得較為細隻,唔夠肉地,不過,香茅味幾夠
香茅雞翼蝦醬炒公仔麵
豬扒芝士撈公仔麵 $52

試過個炒公仔麵,又試吓個撈公仔麵喺點,對比起個炒嘅,撈嘅似乎大碟好多。先講豬扒,鎚得夠鬆軟,煎得幾甘香;不過,個麵就比起炒嘅就差咗啲,一來啲似乎有少少煮過籠,腍身咗,而個芝士汁較杰,所以,將芝士跟麵撈埋一齊,黏成一舊舊,叉起嚟都有啲麻煩。
豬扒芝士撈公仔麵
金磚焗咖喱雞扒飯 $79

南龍金磚焗飯餐算喺店中名物,聽店員講都幾人多嚟幫襯試依個金磚焗飯餐,從餐牌所見,有焗咖喱、焗茄汁、焗白汁幾款味道,配雞扒、龍脷、肉醬、豬扒、海鮮、牛腩及牛肉等等,$79-$85不等,亦都包餐飲。
果然成舊磚頭咁,好巨型,真喺有得幾個人先好叫。「磚頭」外層烘得幾香脆,唔只有包食,內裡仲有炒飯底,加埋面頭嘅咖喱雞扒,鍾意點配合就點食,唔夠咖喱唔使怕,跟「磚頭」附帶額外仲有一小碗咖喱。咖喱雖較為港式,但味道幾濃香幼滑,辣度溫和,炒飯乾身配咖喱好食,以麵包沾咖喱一樣好味
金磚焗咖喱雞扒飯
朋友喜歡冰室嘅檸茶、奶茶,當然奶茶我都啱,不過盛夏之時,偶爾一杯消暑嘅紅豆冰,可以爽快一下。
紅豆冰
雖則南龍以懷舊冰室作賣點,但食物都做得唔錯,尤其個金磚焗飯。始終喺銅鑼灣地段,收費自然高一啲,不過,多幾個人一齊食,點個磚頭,保正超值,拉番勻,就覺得抵食,估唔到唔喺貴好多喎