2014-09-03 1959 瀏覽
太平館除左巨大既梳乎厘,燒乳鴿同瑞士雞翼亦都係佢地既馳名菜式今次同親友一行四人去食個假日Brunch,順便試埋啦XDD環境說實話有點逼,四人坐卡座連墊枱紙都係緊緊相貼既莫講話我地點左一大枱食物放唔落,連只放餐具都佔左枱面大部分空間/___>餐包香軟微甜,仲帶有少少熱力,塗上牛油更是香氣濃郁:^)羅宋湯酸甜開胃,雖然有點油膩,但勝在足料多蔬菜,算係清番少少味燒乳鴿外皮薄身不多脂肪加上甜甜地既醬汁,係幾香口既平時食乳鴿都有少少腥羶味,但呢度反而係燒得香口夠味,稍為辟左異味瑞士汁牛河真係好入味,去過其他餐廳食更貴既都冇佢咁夠味河粉濕潤易入口,沒有粉爛,保持到彈性,微韌既嚼勁牛肉片都不少,肉質彈牙重牛肉香,即使係油左d,都會令人一口接一口:^d鮮茄燴石班球飯係一碟過上枱既魚肉綿稔,算係滑身,但未至於香嫩茄汁甜中帶酸,偏稠,用黎撈飯可以緊緊依附飯粒又唔會浸爛佢砵酒焗牛柳絲飯一上枱已經係濃濃既蕃茄香焗過既醬汁面帶焦香,真係有鮮茄唔係淨茄汁既蕃茄好多水分,清新開胃,配上茄汁,茄味沒有不協調,反倒更香濃牛柳絲冇咩脂肪,稔身香口,又冇筋位,方便食瑞士雞翼飯登場!!!!!雞翼夠哂入味,鹹中帶甜,可
太平館除左巨大既梳乎厘,
燒乳鴿同瑞士雞翼亦都係佢地既馳名菜式
今次同親友一行四人去食個假日Brunch,順便試埋啦XDD
說實話有點逼,四人坐卡座連墊枱紙都係緊緊相貼既
餐包
香軟微甜,仲帶有少少熱力,塗上牛油更是香氣濃郁:^)
羅宋湯
酸甜開胃,雖然有點油膩,但勝在足料多蔬菜,算係清番少少味
燒乳鴿
外皮薄身不多脂肪
加上甜甜地既醬汁,係幾香口既
瑞士汁牛河
真係好入味,去過其他餐廳食更貴既都冇佢咁夠味
河粉濕潤易入口,沒有粉爛,保持到彈性,微韌既嚼勁
鮮茄燴石班球飯
係一碟過上枱既
魚肉綿稔,算係滑身,但未至於香嫩
茄汁甜中帶酸,偏稠,用黎撈飯可以緊緊依附飯粒又唔會浸爛佢
砵酒焗牛柳絲飯
一上枱已經係濃濃既蕃茄香
焗過既醬汁面帶焦香,真係有鮮茄唔係淨茄汁既
牛柳絲冇咩脂肪,稔身香口,又冇筋位,方便食
瑞士雞翼飯
登場!!!!!
雞翼夠哂入味,鹹中帶甜,可口不膩,真係食到停唔到口
冇雪味冇腥味呢d基本野唔再講了,雞肉夠香味,唔會俾瑞士汁完全蓋過
白飯水分剛好,軟綿不濕爛,加上醬汁撈就更好味
雪糕
係跟餐既甜品,仲可以揀佢傳統西餅,上次試左今次試呢個
雪糕夠凍,唔會一上就已經半溶咁
味道不會過甜,但欠了份香味,總係覺得太表面,一般吧……
梳乎厘
都係一定要點既
今次再食仲係咁大個冇縮水,睇個賣相金黃色好吸引
外層更硬身,食落有焦香,更是香口
內層泡沫細滑綿軟,甜度適中唔會話一下子就生膩
好似上次咁都係快快手趁熱清左底:^)
服務真係要講一講……
其實都慣左老店資深職員係有可能會態度一般般
但今次係說話中夾雜左催促同埋厭煩既感覺,希望係我地聽錯
上次黎到食都覺得有少少,但起碼接受到,同埋講落野係覺得佢地好直腸直肚
只係呢次同埋其他人一齊,見到佢地臉色都有少少變就真係擔心會覺得係不快經歷/__>\
  • 梳乎厘
  • 瑞士雞翼