2014-08-25 414 瀏覽
大熱天時,遊走中環街頭,7仔凍飲唔凍,入星巴克扮離地中產最低消費三四十蚊,行過麥當勞,見到有新嘢喎,入去試下啦!由於之前黑心食品事件,少左好多人幫襯,今次新推出甜品"新地蘋果脆",有朱古力味同士多啤梨味,而我就打算揀朱古力味,等左陣都未有,之後聽到廚房大叫,唔知點整.......好厲害的員工培訓. . .而負責收銀的員工,則非常淡定地向佢講"擺個蘋果批切開一半咪就係囉!"哦,原來個新甜品精要所在就係將開邊蘋果批配半杯新地,明白了XDDD!但最大問題是,我想要的朱古力味竟變成了士多啤梨. . . 係咪全舖需要再培訓呢?算了,廢事浪費,照要吧唔!經大師指導後,蘋果批有批味,雪糕有雪糕味,每個味道都洽到好處.....等等,咁同我單買蘋果批加個新地筒甘本沒分別!散買都只係8蚊,依家切一刀後加入少少稀釋士多啤梨醬就多收2蚊. . . 下次還是分開食比較好吧!
蘋果批新地 $10
2014-08-24