2014-08-19 5788 瀏覽
聽聞呢間d北京填鴨好好食,皮脆,入口即溶,so就為了呢隻鴨過海啦,朋友話要提前1定位and訂鴨 我地2人叫左片皮鴨3食:1. 鴨皮,點砂糖食;2. 鴨肉切片,包黃瓜大蔥,正常食法;3. 剩低既部分,鴨絲生菜包。先講鴨皮,薄薄一片,唔會出油,純粹就一塊好脆的薄片,點d砂糖送入口,真係即溶,唔系講笑(但當中既膽固醇唔知飆升幾多,之後再算);包鴨食,其實就幾普通,鴨應該瘦底,唔油膩,往好既方面就健康d咯!鴨生菜包:炒得好有鍋氣,好味,後期生菜葉食完,直情鴨肉撈飯食!豆瓣醬茄子,有d魚香茄子煲feel,但上台既時候新鮮熱辣,重口味、送飯最佳選擇。辣子鱔球:油炸過的鱔球脆卜卜,好香口,但呢道菜真系堅辣,在HK食過的最辣,唔知其他人頂唔頂得順咧?!最後要鄭重介紹甜品:五糧液朱古力 and 花雕話梅sorbet! 呢度自創既口味,真系落足五糧液,個朱古力雪糕好think,估唔到同五糧液夾到,2個重味既野相撞,令人surprised! 花雕話梅sorbet,其實花雕已經唔乜酒味了,我食到既大概就得話梅味(可能我食完個五糧液朱古力之後就覺得花雕無味了 ),但呢個組合又真係得喔!

),但呢個組合又真係得喔!
2014-06-11
  • 五糧液朱古力雪糕