餐廳: 龍皇酒家 (黃埔天地美食坊) (黃埔天地美食坊)
資訊:

之前堂姐試過幾次幟哥呢間大讚有水準,花膠象拔蚌龍蝦龍躉等等都超級好味,所以話今年搞大伯生日都揀響龍皇酒家擺兩圍食飯,我真心期待呢晚龍皇飯局,菜式如下:乳豬全體 - 麻麻,燒得過火,皮很硬,要咀嚼很久才消化到翠玉瓜少象拔蚌 - 隻碟夠哂大,擺出來似左法國菜(即係份量少), 不過翠玉瓜都炒得很香脆,象拔蚌彈牙亦入味~炆花膠 - 堂姐話佢地次次都要食龍皇炆花膠,但佢竟然今次唔放上枱俾大家睇隻碟份量多少,私自分完每人隻碗有少許。。食落去一陣風就冇左, 亦唔太夠入味,份量亦太少了。龍皇翅 - 還可以,個炊打得好,夠味亦夠火候去燉。蒸龍躉 - 龍躉口感彈牙有肉地,用金針雲耳清蒸也許都係一種理所當然既做法,但唔知點解啲金針食落味道有點怪怪的,有點失色。龍蝦烏冬 - 我堂姐話食過幾次都係高水準,今次呢碟菜式果然不負所望,龍蝦炊汁加薑葱爆得好入味,龍蝦肉亦爽口彈牙,烏冬則彈牙同好滑口,整體賣相味道都絕對能成為招牌菜之一~荷葉飯 - 正路,穩陣亦係最吸引既炒飯選擇,每粒飯粒都包著類似醬油或鮑魚汁,份量及材料都好豐富,一枱有兩大包荷葉飯,每口炒飯都有陣陣荷葉香,值得一讚!!紅橐榚 - 最後就係甜品出場,本身

乳豬全體 - 麻麻,燒得過火,皮很硬,要咀嚼很久才消化到

, 亦唔太夠入味,份量亦太少了。
龍皇翅 - 還可以,個炊打得好,夠味亦夠火候去燉。

紅橐榚 - 最後就係甜品出場,本身以為係壽包或糖水之類,但真心驚竟然係紅橐榚,一打開個蒸籠啲紅橐味已香味四溢(當然唔係個個都鍾意食紅橐), 我個人認為攤凍5mins才食效果更佳。紅橐榚咬落彈牙亦不過甜膩,令人想一食再食,掂~!!
2014-07-31
生日