2K
2014-08-01 6269 瀏覽
我想黎試橋底辣蟹好耐架喇,依間老店咁多人讚,好奇心作怪啦 ﹗就試下您有幾好食 ﹗水晶妹妹將近返英國,而佢又就快生日,就搵個藉口食餐勁既 ﹗哈哈 ﹗研究下個 menu 先,橋底辣蟹個價都幾那利噃 ﹗蟹分大中細 size,最平都差不多五百蚊,最貴千幾蚊囉 ﹗辣蟹專門店居然配燒味,都幾搞笑,有點格格不入,可能為左迎合國內人仕啦 ﹗左望右望,發現有過半場食客大都係操國語,就算聽唔到,都有樣睇啦。紅燒蟹肉翅,最愛食翅,正呀 ﹗話知佢環保唔環保,飲食男女食左先講 ﹗熱騰騰湯底濃郁,厚薄得宜,雞湯夾雜蟹肉鮮味,清香甜美,仲食都一粒粒既蟹肉,連醋都可以慳返,好好味架呢 ﹗豉椒炒蜆,比想像中好食百倍喎 ﹗即叫即做,生炒無過火,蜆肉依然保持肥美飽滿 ﹗味道清甜肉質彈牙,豉椒帶微辣,惹味得黎唔會太濃太嗆,滿意滿意 ﹗最討厭有部份食肆會預先炒定,熟到咬落似橡膠 ﹗又最怕啲食店將蜆一早烚好晒或煮蜆飛過水,搞到無晒味道。有 order 就埋個芡炒兩炒就出貨,太過份喇 ﹗食落半點蜆味都沒有,都唔知食緊咩肉。辣酒煮東風螺,咁細粒既?似花螺多啲。食落辣度屬中辣,浸得入味軟棉 ﹗越食越辣,越食越刺激,越食越想食,正呀 ﹗酒味特濃,係屋企自己煮的話,好少會調得咁勁,但另有一番風味 ﹗Good ﹗蒜蓉粉絲蒸扇貝,高水準 ﹗時間啱啱好 ﹗鮮甜多汁,香味撲鼻,肉質軟棉滑溜溜,依度仲加埋紅椒同金菇,口感同味道就更加豐富啦 ﹗好食好食 ﹗蒜蓉炒韮菜花,真係炒得幾油,不過韮菜花清甜爽口無渣又多汁,加上蒜容好香口,滿意 ﹗自從年初去灣仔避風塘食過白灼韮菜花後就即時愛上左喇,仲發現韮菜花原來對身體非常有益架 ﹗今次係我依世人第 2 次食,第 1 次係廿幾年前係麵檔食,覺得同韮菜一樣勁嗅,所以一直都好討厭,直到早前避風塘晚飯之後囉。椒鹽瀨尿蝦皇,要二百幾蚊隻都算合理。辣蟹中 size 都差不多八百蚊呀 ﹗將瀨尿蝦皇斬件大火炸到香脆,油最緊要夠熱夠滾,如果煮得唔夠快就會霉肉 ﹗終於上枱喇,香噴噴火喉十足 ﹗勁有鑊氣,炸蒜加辣椒兜炒,微辣香口又惹味,咬落肉質非常彈牙,真係啖啖肉,鮮味多汁 ﹗比辣蟹更好食,早知 order 3 隻瀨尿蝦好過叫 1 隻辣蟹啦 ﹗橋底辣蟹中,炸蒜鋪到成座山一樣 ﹗隻蟹唔知哩左去邊呢?熱辣辣上枱,鑊氣十足,香到不得了 ﹗口水已流晒出黎喇 ﹗蟹肉夠新鮮又夠鮮味,肉蟹啖啖肉、質地好彈牙喎 ﹗去過其他食蟹既店舖都會係煮蟹之前攞隻蟹比食客過一過目先煮,但依度無囉。雖則話可能見既係依隻,入到廚房煮既係另一隻啫,但心理上睇過都舒服啲、開心啲麻 ﹗都幾大對野喎 ﹗咁大對鉗,見到都勁開心啦 ﹗同朋友仔一人一隻分享 ﹗肉質非常結實彈牙,啲肉好黐殼,證明超新鮮囉。蟹鉗舊肉都有匙羮咁大架 ﹗肉質彈到不得了,好鮮 ﹗好好味呀 ﹗剩返成盤炸辣椒蒜蓉都唔知點處理好,應該一早叫定個湯河、炒飯、炒麵撈黎食啦 ﹗依家太遲喇,已經飽飽地。紅燒蟹肉翅、豉椒炒蜆、辣酒煮東風螺、蒜蓉粉絲蒸扇貝、蒜蓉炒韮菜花、椒鹽瀨尿蝦皇、橋底辣蟹 ﹗好豐富既晚餐,好滿足啊 ﹗辣蟹一試無妨,一般大路水準無咩驚喜 ﹗但係個瀨尿蝦皇超好味 ﹗推介。Baby 既兄弟姊妹知道我係銅鑼灣食緊靚蟹都想試試,當然無問題啦 ﹗叫隻細蟹速遞返大埔 ﹗Go Go Go ﹗

豉椒炒蜆
辣酒煮東風螺