今次,荃灣地膽帶路,推介餐廳就係莎樂美。晚上七點入到餐廳,店長氣勢十足地問:『一係門口,一係排隊?』眼見已經有條約7-8人的隊伍,加上又唔係好想係樓梯排隊,所以就選擇了門口的二人位。門口位有2樣唔好。第一,不停有人出出入入,又冷又熱,不過坐得門口都預左;第二,店長不斷大大聲係門口叫位,耳仔都嗡埋。。。|||紅湯酸中带微辣,可惜比較稀;白湯香滑,裡面居然有魚肉,真材實料但餐包沒半點溫度,有點可惜。見到隔黎枱座"肉山"咁高0口0!我地又叫返個,而事實証明,我地又一次眼闊肚窄=~=!雜扒的內容有:雞翼、火腿、香腸、雞扒、豬扒、牛扒各一雞翼同豬扒都太老,雞翼d肉好散,豬扒要用多兩錢力先切得開雞扒同牛扒就岩岩好,唔會過火。另一個餐叫左羊架,羊架有三件,但睇真d有一半係肥羊膏,實際分量同目測有很大分別= =味道可以,唔會羶,但個人覺得黑椒汁偏辣。我的餐飲係橙汁,飲得出係果汁先生呢餐飯,無論主菜味道或者環境都係一般唯一令我驚喜的食物居然係甜品......球雪糕...味道幾好。雪糕入面有朱古力碎唔出奇,但雪糕上的果仁碎,又的確係小處上,花了點心思。總結:"肉山"的龐大的確吸引眼球,但二款主菜的味道只屬
今次,荃灣地膽帶路,推介餐廳就係莎樂美。
羅宋湯(紅)+周打魚湯(白)
紅湯酸中带微辣,可惜比較稀;
白湯香滑,裡面居然有魚肉,真材實料
但餐包沒半點溫度,有點可惜。
鐵板雜扒(肉汁)
雜扒的內容有:雞翼、火腿、香腸、雞扒、豬扒、牛扒各一
雞翼同豬扒都太老,雞翼d肉好散,豬扒要用多兩錢力先切得開
雞扒同牛扒就岩岩好,唔會過火。
鐵板羊架(黑椒汁)
味道可以,唔會羶,但個人覺得黑椒汁偏辣。
橙汁
我的餐飲係橙汁,飲得出係果汁先生
果仁朱古力雪糕
呢餐飯,無論主菜味道或者環境都係一般

總結:
"肉山"的龐大的確吸引眼球,但二款主菜的味道只屬一般
因為座位位置的原因,環境更加一般,
但舊式扒房本身就有一種懷舊而浪漫的魔力,氣氛可補不足(店長伯伯的叫位聲也算是氣氛的一部份吧......|||)
服務方面都很好,服務員見我地張枱細,又笨手笨腳地share個"肉山",佢地居然一直等待我地食完,先再出羊架......十分細心。收東西的速度也很快

2014-07-25
果仁朱古力雪糕