2014-07-27 5377 瀏覽
上星期同好友去了位於旺角的番本日式放題食晚飯.我地想食蟹粥和青口, 所以加了$50為升級.這裡的選擇好多, 真係不知食那樣先好…由於我鍾意食海鮮, 決定第一時間點了日式蟹粥和忌廉煮藍青口.其中特別愛蟹粥, 夠鮮味, 一鍋都幾大. 而青口味道不錯, 略為較細隻.另外, 點了黃金焗蠔, 上枱已聞到好香, 味道不錯.我本身不食刺身, 好友點了幾款刺身, 其中包括佢最愛的三文魚刺身, 幾新鮮, 肉質幾彈口, 口感不錯.而我就點了卷物和壽司, 其中最愛食松葉蟹棒壽司和海鰻芝士卷.手卷也不少得, 我點了最愛的軟殼蟹手卷和海鰻手卷. 上枱要先食, 否則紫菜便不脆.我地也點了日式牛肉粒和牛油蒜香炒帶子, 帶子配牛油和蒜, 是最佳配搭.來食日式放題, 當然要食燒物和天婦羅.燒物點了冬菇串, 鹽燒海蝦, 雞中翼和多春魚, 當中鹽燒海蝦最入味, 肉質也算彈牙.天婦羅點了虎蝦, 南瓜, 茄子, 蟹柳和糖心薯薯. 天婦羅漿不會太厚身, 入口鬆化, 其中最特別是糖心薯薯, 細細粒, 幾甜.炸物點了紫心香芋丸, 一口芝士豆腐, 日式炸芝士年糕.我特別推介紫心香芋丸和日式炸芝士年糕, 入口煙煙韌韌, 但又唔會太甜.食
上星期同好友去了位於旺角的番本日式放題食晚飯.
我地想食蟹粥和青口, 所以加了$50為升級.
這裡的選擇好多, 真係不知食那樣先好…
日式蟹粥和忌廉煮藍青口
另外, 點了黃金焗蠔, 上枱已聞到好香, 味道不錯.
黃金焗蠔
刺身
卷物和壽司
軟殼蟹手卷和海鰻手卷
日式牛肉粒和牛油蒜香炒帶子
來食日式放題, 當然要食燒物和天婦羅.
冬菇串, 鹽燒海蝦, 雞中翼和多春魚
虎蝦, 南瓜, 茄子, 蟹柳和糖心薯薯
炸物點了紫心香芋丸, 一口芝士豆腐, 日式炸芝士年糕.
紫心香芋丸, 一口芝士豆腐, 日式炸芝士年糕
日式炸芝士年糕
食了咁多肉和炸物, 要點番一碟炒什菇, 清一清.
炒什菇
最後食埋雪糕和糯米滋就好完滿.
日式蟹粥和忌廉煮藍青口
黃金焗蠔