餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

必食推介: 酥皮焗叉燒包、蘿蔔糕趣事: 快快趣趣食完好走,如果唔係熱到流汗仲辛苦過做gym!Emptyplates score : 7 /10 plates emptied!「先生,我一早就同你講左哩到唔可以自己換杯碟!」「咁你周圍都無人,又唔夠人手,點解我唔可以自己去攞?!仲有,你無講過我地唔可以咁做。」「我頭時已經講左…」「無,你無講過。」已就坐的顧客與侍應爭吵不休,Emptyplates Gang一行四人已在IFC添好運門外等到天昏地暗,只求吃一頓午飯。撞佢個鬼,IFC多人到連冷氣都feel唔到,如果唔係因為添好運的酥皮焗叉燒包,一早就去隔離間四海遊龍好過。愛投訴的香港人還是不肯放過「做好份工」的阿姐,唔該,俾我地坐入去先慢慢鬧好嗎?其實都只係想食餐飯,西裝友你又何「先生,我地出邊個牌寫晒係到架。」「咁多人我又會睇到你個牌寫咩!」阿姐一直與西裝友鬧交,我就一直的看著她手上拿著我們的點心紙。其實大家都只是想食個叉燒包,香港人,唔使咁大壓力嘅。添好運的酥包叉燒包正就人人都知,平民食堂米芝蓮一星喎,你點敢話佢唔好食。講真你知佢好味,但點解好食就未必講得出。首先要做到叉燒包的價錢大眾化。
必食推介: 酥皮焗叉燒包、蘿蔔糕
[Written by Carly]
「先生,我一早就同你講左哩到唔可以自己換杯碟!」
「我頭時已經講左…」
「無,你無講過。」
「先生,我地出邊個牌寫晒係到架。」
「咁多人我又會睇到你個牌寫咩!」
添好運的酥包叉燒包正就人人都知,平民食堂米芝蓮一星喎,你點敢話佢唔好食。講真你知佢好味,但點解好食就未必講得出。首先要做到叉燒包的價錢大眾化。不是每一個酒樓都有酥包叉燒包,要做到菠蘿皮脆內軟,叉燒醬與叉燒的比例剛好,不可以太多肥膏。其次,就是添好運有一個取勝之道,酥包叉燒包一定是即叫即焗。有很多酒樓的叉燒包送上餐桌時只是微暖,吃的時候就欠缺了剛出爐的那種新鮮,麵包何時都是一出爐都最好食。坐著一邊吃點心,汗就不停的流,因為點心熱哄哄的,加上冷氣似有還無,想吃飯吃得健康點的朋友,(流多尐汗好似會減到肥。哈),可以賞試大熱天時來吃添好運的點心。
值得一提的是這裡的蝦餃,雖然個人不是太喜歡吃蝦,但蝦餃的size剛剛好,不太大粒,皮薄,幾粒細蝦,一啖一隻,味道亦不錯。
還有大大個的珍珠雞,內有多種餡料,最喜歡吃到的有雞翼(係!大大隻雞翼!),雞肉同潤腸。味道不錯但略嫌糯米質素不高,吃得出很多碎米且質感不夠軟熟。
個人很喜歡吃的蘿蔔糕水準也不錯,有吃得出的白蘿蔔之外,味遠還拍得住另一間自己常光顧的利苑,同樣是米芝蓮一星。
其他點心如魚茸蒸芋頭糕、豆豉蒸排骨與馬拉糕的味道均一般,中規中距。
有點失望的是這碟豬潤腸,豬潤不夠新鮮而且切得太大塊,不及上環的聚點坊好食!有機會的一定給大家介紹,聚點坊的點心水準絕不遜於添好運。
Gobay food knowledge corner食乜你要知:
點心的名字相傳在古時候有將軍打勝仗,村民自發做糕點去犒軍,表達「點點心意」而來的。

• 酥皮焗叉燒包