見朋友在FB洗板話香港有傳說中的水信玄餅之前見到日本新出時已經想試,依家唔洗坐飛機都有得食,當然要去!有朋友中午時去冇得叫,晚餐完抱住「去睇吓也無妨心態」去問,竟然有!可能只係晚市限定都唔出奇,因為之前中午經過見到佢有分子雪糕一心想試但又冇貨⋯坐左好耐⋯明明聽住佢飛左我地個NUMBER,聽到佢叫左十幾個NUMBER覺得唔對路一問,就話叫左幾次冇人應,已經飛左40幾個NUMBER⋯好彩佢話立即安排位,如果唔係真係會唔食即走未坐定定連價錢都未知就立即要一個傳說中的「水信玄餅」之後加多一個「午後陽光」之前都食過幾次(大眾朋友要求),呢間店⋯賣點其實係賣相好,影左相放上FB等朋友酸吓味道是一般中的一般,甚至有朋友話個個甜品都冇味⋯只係某D配搭睇相的確好吸引,味道就見人見智啦~傳說中的「水信玄餅」,基本上見到每枱都會叫一個就係我地影緊相時,聽見隔離枱話:魚膠粉仲要冇味既!咁驚?!立即放低手機試吓係咪真係咁差!質感有點似布甸,不過再結實少少⋯一放入口是有股清涼的感覺⋯似是飲了一口凍水一樣本身是沒有味道(可能有不過我味覺遲鈍掛?)全靠紅豆/黃豆粉/醬先有味果然,傳說就讓它只成為「傳說」就夠了⋯只怪乳
見朋友在FB洗板話香港有傳說中的水信玄餅

未坐定定連價錢都未知就立即要一個傳說中的「水信玄餅」
之後加多一個「午後陽光」

味道是一般中的一般,甚至有朋友話個個甜品都冇味⋯

只係某D配搭睇相的確好吸引,味道就見人見智啦~
水信玄餅
傳說中的「水信玄餅」,基本上見到每枱都會叫一個
就係我地影緊相時,聽見隔離枱話:魚膠粉仲要冇味既!
咁驚?!立即放低手機試吓係咪真係咁差!
果然,傳說就讓它只成為「傳說」就夠了⋯
午後陽光
只怪乳酪味太重,完全食唔到其他食材有味

說好的蘭姆酒呢?除左第一口食到有淡到好似冇既酒味,之後點食都食唔到有酒味⋯
有D失望⋯

基本上晚市去都一定要排隊,純粹想食個甜品又唔想等太耐,大可以試吓其他舖~
2014-07-23