2014-07-26 3142 瀏覽
與朋友3人行到旺角覓食放題,途經兆萬便隨意地到呢間餐廳晚餐,每位大約$200,其實唔平,不過食物質素應該唔會太差吧。等了一會就有位,但位置因近廚房位,張張椅都好濕要抹乾淨晒先坐底,感覺已經唔好。食物種類好多元化,點餐紙分為1至12種,有港式、台式、日式等,如甜品有桂花糕、楊枝甘露等。店員說每枱也有一盤頭盤刺身免費送,叫我們暫唔好點食物先。頭盤刺身有蝦、三文魚、螺片、八爪魚等望落尚算新鮮,三文魚雖然並不肥美,但尚算OK,另蝦好大隻,食落啖啖肉,而螺片好爽口,都幾好食。其實頭盤也食物也不錯,但......我們未點食物,店員常狂比錯菜比我地,但我們完全無叫到但因人好多,也諒解他們可能會比錯。隨後即點飲品及刺身,先來飲品......我叫了杯芬達,但溝到好稀,只飲到水味,而另一朋友則點了杯青蘋果綠茶。呷了一口試試後,味道難以形容,有少少似藥水味,好難飲雞翼可以話係全晚最好食之一的食物,炸得剛剛好,脆脆地又唔太多炸漿,好好味軟殼蟹真係不知所謂!!!寫左"3",但真係比得3舊仔,1舊1啖,又勁多炸漿,只食到油味,一D軟殼蟹都食唔到。之後白等了近半小時,先有刺身壽司食蟹子軍艦味道不錯,蟹子粒粒都好爽口
要抹乾淨晒先坐底,感覺已經唔好。

店員說每枱也有一盤頭盤刺身免費送,叫我們暫唔好點食物先。
頭盤刺身

其實頭盤也食物也不錯,但......

我們未點食物,店員常狂比錯菜比我地,但我們完全無叫到
但因人好多,也諒解他們可能會比錯。

青蘋果綠茶
呷了一口試試後,味道難以形容,有少少似藥水味,好難飲
雞翼
軟殼蟹
之後白等了近半小時,先有刺身壽司
炙燒+軍艦壽司
蟹子軍艦味道不錯,蟹子粒粒都好爽口,好新鮮,食落啪啪聲。至於火炙壽司可以話最穩陣、最OK的壽司之一,雖然舊飯整得好散,但燒得不錯,配合沙律醬,尚算好食。
卷物+炙燒壽司
期待以久的花之戀壽司真係好失望,內餡的沙律醬勁多青瓜,好生,食一啖即吐出來
原本想點楊枝甘露,但見到店員在後面細檯某一個壺倒出來,又冇蓋蓋住,感覺好唔乾淨,即打消念頭,轉戰雪米糍。

全晚最開心竟然係食雪米糍,有好多種味道選擇,但係隨機派發,食時好有神秘感
,因為可能會抽中同一款味道。因太好味的關係,與朋友分幾次點,點了一共約30幾粒來食,其中味道包括芒果、雲呢拿、香芋、荔枝、椰子、青檸、香蕉等,最好食係香蕉味
,滿口腔遺留甜絲絲的味道。雖然呢間食物同野飲好差,但估唔到來食放題,變左食雪米糍,不過總算有一個美滿的結束吧。

2014-07-21
雞翼