約大半年前係日本試過一蘭拉麵, 湯底同辣醬的味道令我一試難忘, 聽聞近排一蘭少左好多人排隊, 所以決定黎香港店一試大約十點半黎到, 一黎就有位, 即刻點佢的拉麵, 選擇如下:湯: 濃味油膩度: 普通香菸: 普通蔥: 青蔥叉燒: 有醬汁: 普通麵的硬度: 普通拉麵黎到, 賣相同日本度的差唔多至於味道, 近排去過幾間係登龍街的拉麵店食過, 難免有比較, 以下係對各方面的評價:湯: 雖然已選濃味, 但同其他幾間拉麵店相比, 湯明顯不夠濃味叉燒: 太薄, 但肥瘦剛好醬汁: 最吸引始終係佢的辣醬, 令到平時唔會飲太多拉麵湯的我都飲左一大半碗麵的硬度: 普通硬度都太腍, 替玉時叫左硬, 但硬度只及其他店的普通總結黎講, 一蘭始於食環境, 以拉麵質素黎講, 除左醬汁之外其他都只屬不過不失加上價錢及等候時間等考慮因素, 我覺得銅鑼灣有更好的選擇

湯: 濃味
油膩度: 普通
香菸: 普通
蔥: 青蔥
叉燒: 有
醬汁: 普通
麵的硬度: 普通

拉麵黎到, 賣相同日本度的差唔多
叉燒: 太薄, 但肥瘦剛好

加上價錢及等候時間等考慮因素, 我覺得銅鑼灣有更好的選擇
2014-07-21