餐廳: 翠亨邨 (利舞臺廣場)
資訊:

2014-07-21 4283 瀏覽
好耐之前係Mira Dining既網站睇到有點心放題promotion其實一直都想試翠亨邨,但約唔到腳單挑好冇癮既點知過左一排仲上埋雜誌見佢影出黎已經係座無虛席,大概出左報導會有更多食客本身諗住都係冇望冇得試架啦,點知朋友竟然話一齊去,咁梗係要試試啦為免冇位,我地早早剛開門就到左啦:^)門面幾有特色夠藝術元素是走香港復古懷舊路線,但佈置舖排又有設計感環境不錯,坐得好舒服又夠哂位郁動得意既地方係佢有個卡位(?)(如相中可見)感覺有點新意,唔單係懷舊風任點任食Menu有好多款式選擇既由前菜到點心到甜品都有唔係話俾你任食就求其得幾款咁但朋友係唔食得辣果種,比我更甚,因此我地冇點到辣既野星期一至四$128已包茶芥加一原本係上午11時至下午3時無限既但人流太高,當日我地係12:30p.m.就要交枱前菜小碟椒鹽豆腐粒外皮炸得香脆,薄身得黎香口不油膩熱度剛好,入口即化,豆腐綿軟得不行仲有脆口炸蒜(?)同埋椒鹽調味,惹味可口,encore必點!麻醬鮮淮山淮山帶有清香,唔會有令不少人反感的藥材味(我倒是很愛入口是出乎意料之外的綿密,原本以為係硬身實身偏脆口既配上麻醬,微甜微酸,芝麻香十分香濃,整體可口吸
其實一直都想試翠亨邨,但約唔到腳單挑好冇癮既
點知過左一排仲上埋雜誌
見佢影出黎已經係座無虛席,大概出左報導會有更多食客
為免冇位,我地早早剛開門就到左啦:^)
門面
幾有特色夠藝術
元素是走香港復古懷舊路線,但佈置舖排又有設計感
不錯,坐得好舒服又夠哂位郁動
得意既地方係佢有個卡位(?)(如相中可見)
感覺有點新意,唔單係懷舊風
1921 瀏覽
任點任食Menu
有好多款式選擇既
由前菜到點心到甜品都有
唔係話俾你任食就求其得幾款咁
但朋友係唔食得辣果種,比我更甚,因此我地冇點到辣既野
星期一至四$128已包茶芥加一
原本係上午11時至下午3時無限既
但人流太高,當日我地係12:30p.m.就要交枱
前菜小碟
椒鹽豆腐粒

外皮炸得香脆,薄身得黎香口不油膩
熱度剛好,入口即化,豆腐綿軟得不行
麻醬鮮淮山

淮山帶有清香,唔會有令不少人反感的藥材味(我倒是很愛
入口是出乎意料之外的綿密,原本以為係硬身實身偏脆口既
配上麻醬,微甜微酸,芝麻香十分香濃,整體可口吸引
陳醋青瓜
青瓜新鮮爽脆而多水分(唔係出水果種)
陳醋酸度一般,香氣幾重幾濃,甚是開胃
上海肴肉
肴肉切成薄片,晶瑩吸引,感覺比厚身既清爽
鹹香味道重,質感爽口不膩,更有點兒彈牙有嚼勁
  • 椒鹽豆腐粒
  • 麻醬鮮淮山