2014-07-18 840 瀏覽
早一星期前已在chocolate rain的網上book枱,原來去到真係好多人,walk-in的話一定食唔到 ,所以大家要記得book枱啊~網上book枱之後就收到餐廳email來的confirmation, 仲有menu, 話說由於餐廳要預先準備新鮮食材,所以我們要提前一日回覆想食咩(好細心啊)餐廳裡面每一樣物件都有chocolate rain公仔的,包括杯杯碟碟、枱墊、裝飾品、椅子、牆壁畫,仲有餐廳中間有一個好大既蘑菇pantry,真係超可愛! 睇得出店主好用心佈置。食物方面,presentation很好,味道都很好,但份量真係好細,唔好諗住食得飽 等我介紹下D食物先:Tomato Soup – 好creamy,個湯本身係用個壺裝住,跟住要自己倒入個杯度,個杯入面有幾粒好似年糕咁嘅白色野,好chewy好味!(9分)“Where is my pie”-呢個係其中一個主菜,聽個名以為係pie,但個樣唔似,面層有塊好薄既脆片,入面有D菇,底層有塊餅。(8分)“Scallop Korean Noodle”-我覺得呢個最好味,個麵有D似意粉,可惜份量真係好少。(10分)“Pandino sa

等我介紹下D食物先:
tomato soup
Where is my pie
Scallop Korean Noodle
“Pandino salty with cici” –呢個係Panda Set 嘅主菜, 面層有D椰子味嘅泡泡,入面有D菇同芝士脆脆,味道好特別。(7分)
Pandino salty with cici
甜品喇:
“Strawberry bubble bath”-新鮮嘅草莓+雪糕(8分)
Strawberry bubble bath
“Fatino Chefo Jar”-擰開個頭入面係caramel味嘅mousse(10分)
Fatino Chefo Jar
“Pandina sweet with yogurt sorbet and bamboo sponge”-椰子味雪糕+椰絲仲有個酸酸地嘅餅底,有D怪… (6分)
題外話/補充資料: 好值得欣賞嘅係佢每碟主菜嘅碟邊都有好靚嘅手繪圖/拉花,用心製作(10分)
2014-07-10
Scallop Korean Noodle