餐廳: 大中華飯店
資訊:

2014-07-16 5056 瀏覽
大中華真係一間好有特色既大排檔,由餐廳營運概念,設計以及點餐方式都讓人耳目一新。每一次黎到都幾符坐滿客人,大中華令我最深刻既係要自己用紙筆落單同佢其中一個飯堂入面既巨型poster。但佢果到實在有太多不同飯堂,睇過果d poster既朋友應該明我意思今次一心黎食佢個燒鵝,我又甘岩比佢安排係製作燒鵝同燒乳豬既飯堂到。一入到去就見到一碟見到都留口水既燒鵝岩岩拎去客人到。一坐抵就問係果到做既人係咪仲有燒鵝,點知佢話最後一隻岩岩比人叫左,即時晴天霹靂 但冇計,黎到已經11:30pm. 唔黎都黎左,甘更係冇理由唔食就走架。甘就例牌睇下餐牌同望下隔離抬食緊乜,最後點左4個菜。中華撈起之前一直未試過,見佢個名甘好意頭就叫黎試下。 黎到先知係用青瓜絲,蘿蔔絲,菜絲,蔥絲同三文魚條,上面仲加滿哂芝麻,佢仲跟左碟已經溝左wasabi 既豉油黎。加左個豉油之後,我地一行3人就一齊插對快子入去撈下撈下。當然快子都未用過啦 味道就好似日式沙律加左wasabi豉油甘,幾清新。炸子雞好老實甘講,麻麻地。雖然肉質ok,但食唔出炸子雞應有既精髓,香脆。佢個南乳醬完全唔夠味,感覺就好似用水開稀左甘。呢個炸墨魚餅一上抬就已

味道就好似日式沙律加左wasabi豉油甘,幾清新。
呢個炸墨魚餅一上抬就已經聞到佢既香味同感受到佢既熱力,當然feel到佢甘熱就自然唔會即食啦。咬落去好香脆,入面既墨魚好足料,外脆內彈牙。值得一試
個生菜包竟然成為呢一餐最唔掂既菜式,主要材料係豆角,肉碎,蝦乾,蜆仔,豆豉加辣椒炒起。一開頭就用生菜包住d料黎一齊食。但竟然食到陣怪味,好奇心之下就開始續樣材料試,但又搵唔到邊一樣出左事。最後都係搵唔到邊樣出左事,感覺應該係小量既豆角可能出左問題。
黎到大排檔當然唔小得啤啤佢啦
2014-07-15