2014-07-07 10026 瀏覽
小時候已經是沙田利苑酒家常客,以往無論飲茶或食飯都要等位,一等起碼一個鐘,門口總係非常熱鬧,人頭湧湧,現在大家精靈了,個個book位,仲要预訂某啲菜式 。 星期六晚一家五口又去食, 現在冇以前咁好坐了, 枱櫈總是密麻麻的,只怪租金瀑脹下,生意難做真係唔知從何開始要預訂菜咁巴閉,否則你現場點菜真係好沒趣 我們點了冰燒三層肉, 冇! 再點金箔芝士龍蝦, 又冇! 幸好,我地都有預訂了某啲菜式, 有蜜豆炒瀨尿蝦, 片皮鴨, 龍蝦湯泡飯, 秋菇蒸滑雞, 芝士龍蝦焗伊麵, 德州牛柳,鴨鬆生菜包, 好豐富啊先講片皮鴨, 原隻脹卜卜肥鴨喺我地面前片皮, 片皮連少少肉,皮脆肉嫩,傳統麵粉皮薄而軟身,夾住酱汁同京葱一齊食, 人間極品!蜜豆炒瀨尿蝦, 瀨尿蝦鲜嫩弹牙, 蝦膏多, 甘香可囗, 份量十足!芝士龍蝦焗伊麵, 龍蝦略嫌細隻,肉質鮮甜彈牙, 芝士味香濃!!!煎德州牛柳, 肉質有嚼勁,味濃!龍蝦湯泡飯, 清淡之選! 有飯焦,咬口脆卜卜, 好味道!秋菇蒸滑雞沒什特別, 不過不失!鴨鬆包生菜略嫌油膩!埋單$1,985- 不便宜但值得!

真係唔知從何開始要預訂菜咁巴閉,否則你現場點菜真係好沒趣
我們點了冰燒三層肉, 冇!
再點金箔芝士龍蝦, 又冇!

煎德州牛柳, 肉質有嚼勁,味濃!

龍蝦湯泡飯, 清淡之選! 有飯焦,咬口脆卜卜, 好味道!

秋菇蒸滑雞沒什特別, 不過不失!

鴨鬆包生菜略嫌油膩!

埋單$1,985- 不便宜但值得!
2014-07-05