2014-07-06 1227 瀏覽
麥奀真係一間非常出名既餛飩麵依到既細蓉係傳統做法,就係將餛飩放係碗底,之後蛋麵就放係上面。瓷碗非常之細嫁,食落要慢慢小心好似搵床底既野咁。終於搵到喇,一粒粒好似金魚尾餛飩賣相非常之晶瑩通透,餡就有蝦同埋少少大地魚,一定係無豬肉既,食落去非常之爽口彈牙,岩岩一啖一粒,另外佢個全蛋幼麵都幾正,,不過差咁少少彈性;不過個麵個蛋香真係非常之濃烈,再試湯,除左無鹼水味,仲有超香既蝦子味道,飲落非常之鮮甜,食落唔覺有味精,係有真材實料既。之後就係牛根麵:牛根非常之軟,膠質夠哂重,好正好滿足。麵都係同頭先一樣,但係依個吸收左湯既牛根同牛腩汁,食落非常之香濃,當然我自己比較鍾意爽既麵底,如果有得叫佢整爽D就應該仲正,
麥奀真係一間非常出名既餛飩麵