灣景廳

Harbour Restaurant
餐廳: 灣景廳
資訊:

2014-07-01 15497 瀏覽
得知灣景廳仲有燕窩甜品既下午茶buffet好友雀躍一口就話要即日去XD打電話去訂位,講真有點擔心Full booking去到現場都係幾乎座無虛席,好彩有reserve炸魷魚鬚香脆得黎唔會油膩,調味得宜好惹味魷魚鬚大條又爽口,有嚼勁,幾彈牙架:^)可惜佢出左一轉或者兩轉已經冇/__雞肉雞肉皮薄少脂肪,已去骨但係感覺乾左d,又冇咩調味,食到有少少滯魚柳質感算係仲嫩滑,亦都冇煮魚柳好常出槌既雪藏味同腥味醬汁creamy,配魚柳本身非炸,清清地,感覺唔會好腥膩蘑菇扒豬仔骨蘑菇味道夠鮮香,冇青味怪味豬仔骨多肉,但乾身左d,食完好易滯牛油雞翼雞翼外皮微韌,牛油味很濃郁醃得夠入味,冇雪藏味又冇血水血絲木魚豆腐用既係玉子豆腐,嫩滑得黎帶淡淡蛋香,又冇咁易爛灑上木魚碎更是添了份香氣鮮味茄子沙律食落去冇青味,稔而不爛同埋佢唔會好似我以前食過咁用橄欖油提香,感覺幾清新炸豬扒炸粉厚薄適中,雖然稍微淋左(蒸氣),但唔會出油:^)豬扒炸完肉香加上炸物香幾正,有少少水份保留冇乾柴茄汁豬仔骨酸酸甜甜十分開胃感覺呢個配搭比先前蘑菇版本更勝一籌蘿蔔糕味道香而不膩,冇出水冇爛茸茸不過用料好似唔多,主要都係糕粉咁,蘿蔔香太淡
得知灣景廳仲有燕窩甜品既下午茶buffet
好友雀躍一口就話要即日去XD
打電話去訂位,講真有點擔心Full booking
去到現場都係幾乎座無虛席,好彩有reserve
炸魷魚鬚

香脆得黎唔會油膩,調味得宜好惹味
魷魚鬚大條又爽口,有嚼勁,幾彈牙架:^)
可惜佢出左一轉或者兩轉已經冇/__
雞肉
雞肉皮薄少脂肪,已去骨
但係感覺乾左d,又冇咩調味,食到有少少滯
魚柳
質感算係仲嫩滑,亦都冇煮魚柳好常出槌既雪藏味同腥味
醬汁creamy,配魚柳本身非炸,清清地,感覺唔會好腥膩
蘑菇扒豬仔骨

蘑菇味道夠鮮香,冇青味怪味
豬仔骨多肉,但乾身左d,食完好易滯
牛油雞翼
雞翼外皮微韌,牛油味很濃郁
醃得夠入味,冇雪藏味又冇血水血絲
木魚豆腐
用既係玉子豆腐,嫩滑得黎帶淡淡蛋香,又冇咁易爛
灑上木魚碎更是添了份香氣鮮味
茄子沙律

食落去冇青味,稔而不爛
同埋佢唔會好似我以前食過咁用橄欖油提香,感覺幾清新
炸豬扒
炸粉厚薄適中,雖然稍微淋左(蒸氣),但唔會出油:^)
豬扒炸完肉香加上炸物香幾正,有少少水份保留冇乾柴
茄汁豬仔骨
酸酸甜甜十分開胃
感覺呢個配搭比先前蘑菇版本更勝一籌
蘿蔔糕

味道香而不膩,冇出水冇爛茸茸
不過用料好似唔多,主要都係糕粉咁,蘿蔔香太淡
茄汁腸仔
腸仔脆皮,其實呢d都冇咩要特別技巧去煮掛
但加茄汁佢又coat得好,好夠味
可能腸仔面頭唔多水唔多油,容易沾醬
焗薯仔
薯仔唔會淋爛,保持大塊既形狀,仲有少少爽口
加左少少香草,香氣稍稍提升
用餐優惠
優惠券