2014-07-01 1371 瀏覽
男朋友早排係中環做野,今日我得閒就過去探下班,同佢食個飯。佢表示每日經過呢度都想入去食,但又想等埋同我一齊先食,所以今次諗都唔洗諗,就黎呢度食!我自細係中環長大,呢間野其實細個成日食,但自從佢開始出名,越黎越多冒名而黎既食客同遊客,我地就冇黎咁多喇,對上一次都係帶住遊客朋友黎。但幾乎每次,我都係叫同一樣野食,蔥油雞扒撈丁加杯奶茶,今次都唔例外,男朋友亦都跟隊叫埋一樣。因為地方細,太多人既關係,呢度經常要搭枱,怕搭枱既朋友可以4人或6人同行,但怕等位既朋友,比盡都係2個人黎食好喇,唔係排隊排到傻。我地既野食黎喇,故名思意,佢既雞扒撈丁係有蔥油伴嫁,有某餐廳都有跟住咁做,但可能先入為主,所以總係會鐘意呢度多啲。麵質爽滑,加上蔥油既油膩,唔會太乾。好可惜個雞扒麻麻地,比較乾同硬。最後我食晒啲麵同菜,個雞扒食淨左。飲埋杯奶茶,即刻加返晒分,好滑,好香,仲有好濃既紅茶既香味,唔"鞋"口,水準依然!呢餐對我黎講有啲懷舊,其係好耐冇黎了,埋單時睇睇,呢度啲野食比起以前真係越黎越貴。睇黎我少左黎呢度食野都唔算係一件壞事。