今日尼到天水圍為嘅係食嗰菠蘿包,聽講華嫂冰室好好味,所以無論幾熱幾曬,我地都要食到菠蘿包歎番杯奶茶。尼到已經3點幾,估唔到依然好多人係出面等!我地即刻攞飛,竟然要等50幾張枱,心諗唔知要等幾耐呢。佢地5點鐘就收鋪嫁啦!我地等下等,等咗45分鐘,係等嘅時間,當然睇下周圍環境啦。店外面有啲帳篷可以俾等緊嘅客人坐下休息下,環境係郊區尼講已經算唔錯啦,不會話好污嘈。我啲咁怕污嘈嘅人都覺得完全接受到嘅。等嘅途中,好多人想插隊買外賣,不過老闆娘都好醒目。係咁多人等嘅情況下,佢地拒絕任何外賣,只限堂食。佢地話免得等得咁辛苦嘅客人入到去叫咩就冇咩啦。最後一樣嘢,始終都係郊外地方,如果好惹蚊嘅,好建議你地帶定枝蚊怕水,免得做成蚊嘅下午茶啊!入到去我地叫咗嗰招牌菠蘿包,碎蛋沙律治,兩杯飲品:奶茶同埋利賓納。叫完嘢食,好快就有得食啦!冰花奶茶賣哂,就飲住普通奶茶先,好好飲!好香茶味,唔會落太多奶。相反,利賓納就好難飲,太甜啦,好似成杯糖水咁。其實我原本都唔中意食碎蛋治嘅,因為佢地成日落得太多沙律醬又冇咩蛋,但食完依個先發覺原來係美食之一。嗰三文治啖啖都係蛋,啲蛋多到咬一啖跌哂出尼,又唔會話好多沙律醬,仲有其

其實我原本都唔中意食碎蛋治嘅,因為佢地成日落得太多沙律醬又冇咩蛋,但食完依個先發覺原來係美食之一。嗰三文治啖啖都係蛋,啲蛋多到咬一啖跌哂出尼,又唔會話好多沙律醬,仲有其他配料,令到成個碎蛋治啲味好平均,口感都好好!

招牌菠蘿包尼到嘅時候,好好奇佢係會啲咩味。原來係將菠蘿包夾啲蛋同配菜落去,切開一半每人一半嗰味好特別!唔再係甜甜地嘅菠蘿包,味而係一個又甜又鹹嘅味道。出面好脆,咬落去蛋味特別濃,但又好似太濃搶咗啲菠蘿包味。我都係中意醉蛋治多啲。。。
2014-06-14
  • 碎蛋沙律三文治