2014-06-27 1728 瀏覽
由於尖沙咀和銅鑼灣實在太遠~ 聽到鼎泰豐開左係沙田, 住係沙田附近的我.梗係要試下啦\^(o)^/因為鼎泰豐正係得walk in.所以630就去到。晤洗等咁耐…鼎泰豐可能驚人等得太耐。每張枱限食1 小時十五分鐘。所以都有小小趕~遲左加單的話就有d唔夠時間…我地叫左8道菜。好意頭!第一個係鴨舌。但因太肚餓,個口食先。冇影到。好味( ̄∇ ̄)第二個係醉雞。本人覺得麻麻。d雞冇咩酒味~雞肉好鞋。所以對醉雞冇咩興趣( ̄∇ ̄)鼎泰豐 上菜比較慢。所以每隔一道餸就要等…搞到好似食極都唔飽咁T_T。到小籠包!我覺得用布做底好得意\(^o^)/。又唔會痴住張紙…包包好多汁。好好食T_T好食到喊出來。佢仲有個牌寫住食小籠包的方法!正!之後就到我最愛的糯米燒賣\(^o^)/我最鍾意就係呢個!佢個皮好似同小籠個皮唔同。厚dd..他好特別。食之前見有人影過…就試下。他咬落去彈下彈下。好有口感( ̄∇ ̄)不過媽媽就唔多鍾意。話冇咩味。但本人鍾意食糯米。所以特別鍾意個燒賣( ̄∇ ̄)~跟住就係2個麵。擔擔麵好香花生味。撈揾佢熱辣辣食真係好正<3.但係有d辣.怕辣的我想食都食唔到T_T初頭食唔會覺得辣。但食
遲左加單的話就有d唔夠時間…
我地叫左8道菜。好意頭!
佢仲有個牌寫住食小籠包的方法!正!
之後就到我最愛的糯米燒賣\(^o^)/
初頭食唔會覺得辣。但食到尾個陣就會有浸辣味係喉嚨飄上來Orz雖然唔食得辣但真係好好味( ̄∇ ̄)
跟住到牛腩麵~佢d牛腩好入味。但個湯同個麵好似分開煮。麵還麵。湯還湯的感覺…
到炒飯。炒得好好食。d飯係用珍珠米.其餘冇咩特別。。到最後。壓軸甜品.荔芋包!見他個名咁得意當然要食下
他好香 芋頭味~個包皮好特別同茶樓個d飽唔同!
可以一試~
仲有呢間食店服務超好。總會有個服務員企係你地張枱附近
仲會成日幫你倒茶XD
入去個時。他地仲會講普通話。好似真係去左台灣食野咁。食店有個透明玻璃比你睇人包小籠包。真係覺得正小籠包的人好有技術(^ω^)
呢間食店真係不錯。但份量有d小~8碟野4個人都唔係幾夠食
可能係我地大食啦XDXDXD