2014-06-27 1786 瀏覽
平時很少會在旺角出現,活動範圍多數係港島...之前聽說過100 Bites的蛋糕還錯,難得到旺角一趟,想找一個坐得舒服的地方吃甜品, 便到100 Bites坐一坐.當晚是星期一9點多10點入坐, 人不會很多,入去時只有一枱客, 很清靜. 100 Bites的佈置是典型西式中高檔咖啡店的裝修, 柔和的燈光加黑白色主調,不會有大的驚喜,屬於不過不失.一入去賣魚妹就走去睇下個蛋糕櫃先. 賣相都係e+一般蛋糕店會走的路線. 如果係食開蛋糕的你,不會有特別的感覺.除了蛋糕,還有果jam 和macaron除了蛋糕,還有果jam 和macaron黑白色調,裝修得也算別緻黑白色調,裝修得也算別緻除了蛋糕,還有果jam 和macaron小妹和朋友點了綠茶白朱古力蛋糕$35和紅桑子黑加侖子慕絲蛋糕(Raspberry Blackcurrant Mousse Cake) $35.$35/pc$35/pc我先吃2啖紅桑子黑加侖子慕絲蛋糕,後試綠茶白朱古力蛋糕. 第一啖入口只係食普通Mousse的甜味,Mousse不會特別幼滑,當然也不會像連鎖餅店的那些粗糙. 到第二啖先食到酸酸的夾心, 中和返Mousse的甜
除了蛋糕,還有果jam 和macaron
$35/pc$35/pc
我先吃2啖紅桑子黑加侖子慕絲蛋糕,後試綠茶白朱古力蛋糕. 第一啖入口只係食普通Mousse的甜味,Mousse不會特別幼滑,當然也不會像連鎖餅店的那些粗糙. 到第二啖先食到酸酸的夾心, 中和返Mousse的甜膩感. 以味道而言,如果唔講,會食唔出佢係紅桑子+黑加侖子Mousse. 因為Mousse亦都冇咁既味,個夾心亦都只可以講得上有個酸味,唔會有紅桑子+黑加侖子的清甜. 但酸和甜的平衡感是做得到。
綠茶白朱古力蛋糕
層次口感不夠分明層次口感不夠分明
酸甜味道平衡,但果味不特出酸甜味道平衡,但果味不特出
當我食左2啖紅桑子黑加侖子慕絲蛋糕,之後再食一啖綠茶白朱古力蛋糕,小妹就知自己 “lai左野”.點解??因為第二個綠茶白朱古力蛋糕我係完全食唔到味!!OMG,完全係食野既大忌,味覺疲勞我飲返多D水先可以食到第二個蛋糕.不過事實上,佢個綠茶蛋糕係真的冇咩味,如果對比Tony Wong的,差好遠. 個綠茶蛋糕其實有幾層layers, 但係每一層既texture都做得唔夠特出.變相夾埋一齊既時侯,係舌尖上的層次感欠奉,沒有Mousse的軟滑,sponge cake 的鬆軟和朱古力薄片特有的Crispy加入口即溶的口感.再加上虛有綠茶粉係面,冇綠茶的回咁味亦都冇白朱古力應有的奶香,只有少少甜味,食到最後的中心夾層終於食到少少朱古力味.我食晒成個綠茶白朱古力蛋糕先再敢食返紅桑子黑加侖子慕絲蛋糕.
推介White Orchard Tea $30+推介White Orchard Tea $30+
返而我另點的White orchard tea有令我驚喜的感覺,它用美國Mightyleaf是個不錯的品牌. 白茶的特性就像一個優雅的少女.從茶壺倒出來的時候,飄出很淡的花香,沒有給人濃烈的印象,但讓人心醉.在品嚐的時候,先聞一下它的花味,再入口時,更覺茶的香純,細滑. 是一個穿白衣的少女, 在靜靜坐著,讓你細看.
以價錢+環境來睇,整體水平可以接受.女孩們和三五知己坐著聊聊天,還是不錯的.但如果是男孩們想追女孩,想帶她到有特色的Cake Shop, 還是選另一間吧.

2014-05-05
$70 (宵夜)
  • White orchard tea