2014-06-17 3716 瀏覽
曾幾何時, 我都覺得呢一間cafe真係可以俾人一個呼吸的空間抖抖氣,但係呢一次經驗令我不止不能抖氣, 更係一肚氣~! 尋晚我地一行人, 食完晚飯諗住上呼吸繼續傾下計, 飲下野上到去, 叫哂野飲, 同小食, 其中一樣小食係"炸薯條"D野食陸續到齊, 但見到個炸薯條有好多疑似係炭屎的黑色粒粒我地一人食一條, 都冇左一半啦, 但心中個疑問都係係到所以決定問一問個男侍應, d薯條有d黑色野係到係咪正常佢就答我地果d係黑椒......黑椒?! 我地叫左黑椒薯條咩?!我地每人都有食, 都食唔出係黑椒味但FINE!!!! 你話係黑椒咪黑椒囉~! 好啦, 到野飲方面, 我地個個杯野都到左但仲有一杯熱玫瑰咖啡未到, 好明顯係漏單再問一問個男侍應, 佢本身塞住個耳筒, 我地叫佢先除但成日好似聽唔到我地講野咁問佢係咪miss左杯野, 只係應你杯野係熱定凍, 唔知有冇漏當時應該冇其他客落order, 佢最多只係做緊我地檯客d order但佢都可以唔清楚有冇漏單,唔緊要, 跟返就okay....到杯咖啡終於尼啦, 成杯黑蚊蚊似齋啡,問左佢一句, "冇奶架?"佢就答你 "我地d咖啡不嬲都唔俾奶, 奶係你叫先會有"
但係呢一次經驗令我不止不能抖氣, 更係一肚氣~!

尋晚我地一行人, 食完晚飯諗住上呼吸繼續傾下計, 飲下野
上到去, 叫哂野飲, 同小食, 其中一樣小食係"炸薯條"
D野食陸續到齊, 但見到個炸薯條有好多疑似係炭屎的黑色粒粒
我地一人食一條, 都冇左一半啦, 但心中個疑問都係係到
所以決定問一問個男侍應, d薯條有d黑色野係到係咪正常
我地每人都有食, 都食唔出係黑椒味
但FINE!!!! 你話係黑椒咪黑椒囉~!

好啦, 到野飲方面, 我地個個杯野都到左
但仲有一杯熱玫瑰咖啡未到, 好明顯係漏單
再問一問個男侍應, 佢本身塞住個耳筒, 我地叫佢先除
但成日好似聽唔到我地講野咁
但佢都可以唔清楚有冇漏單,
唔緊要, 跟返就okay....
到杯咖啡終於尼啦, 成杯黑蚊蚊似齋啡,
問左佢一句, "冇奶架?"
佢就答你 "我地d咖啡不嬲都唔俾奶, 奶係你叫先會有"
我地話"以前不嬲都有架喎, 咁而家係咪冇奶?"
佢再講"你要奶咪俾你" 佢d態度一直都係差架啦, 果下開始差到令人發火
佢以為自己笑住講就有禮貌, 但係d語氣都出賣哂佢啦~!
終於咪又係要俾奶我地!!!! 咁點解唔一早俾?!

其實果下大家都好氣憤, 好地地大家上尼諗住hehehaha傾下野
但上尼一陣就可以令大家個good mood由100%變到負200%
太過份, 諗住平心靜氣同個男侍應講,
大家只係想上尼飲下野, 你d態度可唔可以好d
佢竟然回你一句 "咁你又咩態度呀?!"
OMG~!!!!!! what's going on?!
係冇諗過佢會咁答的情況下, 我地堅係無言以對
條友係堅搵交嗌喎, 吵吵鬧鬧之後有個女侍應過尼調停
哈哈哈, 以為女侍應會好D啦, 真係太天真....
佢一方面叫走左個男侍應, 第二方面都西西地面咁講"冇野啦嘛?"
咩叫"冇野啦嘛"呀?!
本身問佢個薯條咁多黑色粒粒, 可唔可以void左佢, 我地唔要,
因為真係唔似係黑椒, 但佢都仲係好堅持果d係黑椒, 仲話我地已經食左好多
唔會void到, 仲講到佢地d野好似好好食咁, 我地要"r"佢free俾我地咁

總之到最後, 我地食到一肚氣咁走~!!!

ps. 就算你地d野再好食, 環境再好, 野飲再得都冇用, 你地咁樣的service....天堂都變地獄啦
題外話/補充資料: 呢間野已blacklist~!!! 老闆你請d咁o既員工, 幫你趕走哂d客, 祝你好運啦~!!
2014-06-16