2014-06-12 4059 瀏覽
星期六的晚上, 外父大人話想食”鹽焗雞”太座隨即想到”泉章居”! 老牌客家飯店, 當晚叫了半隻$138, 雞是黃油雞, 沾雞的醬有:沙薑粉醬 & 另一個是辣醬,唔知點解現在覺得個沙薑粉醬內的味粉很出, 而辣醬可以食但始終自已並不太嗜辣, 二人餐的兩個餐湯的湯料較奇怪, 有豬腳之外重有咸豬肉, 唔通客家人興用咸豬肉煲湯? 另外兩個餸分別是:南乳齋煲, 色好怪味就係南乳味嘅, 但似乎收汁收得唔係咁乾身, 用料顏色配搭不夠美觀, 欠缺一個橙紅色-甘荀! 中式牛柳則是完完全全港式嘅中式牛柳, 牛肉早已面目全非, 不過個汁夠橙紅色同時頗多洋蔥絲, 甜絲絲獻汁嘅味道補番失去嘅牛肉味, 小食方面叫了凍豬耳絲, 豬耳絲可以叫”爽脆”嘅,不知道這裡做的”鹽焗雞”是否最傳統的味道但就感覺個醬嘅味道真的很霸道,而這店的上菜速度以中菜餐廳來說真的很快, 可以直迫”大X樂”
2014-06-07