今天早上一家四口因事到中環, 順便去久違了N年的檀島食番個早餐。坐下來好不容易看得懂和明白早餐餐牌的選擇後, 叫一服務員叔叔(四眼叔叔和一頭灰褐色頭髮)幫我地落四份不同的早餐, 這位四眼叔叔可能嫌棄我們四個人寫四份不同種類的早餐而增加他的工作量, 馬上黑面和把自己的聲缐提高了四度去重複我地落既單, 家陣乜野事得罪呢位叔叔啊! 既然餐牌咁多款和咁細節, 建議開多一欄去講明四個人用餐呢, 就唔可以叫四份完全唔同嘅餐啊笨!心諗我嚟食嘢遮, 唔同佢地一般見識....登登登登, 食物龜速上場:熱奶茶: 夠熱, 但係一杯好苦澀的奶茶, 我相信在超市買既立x奶茶沖包都好飲過佢, 簡直完全體會唔到有任何港式地道奶荼水準。Bad taste :-(雪菜肉絲腸仔火腿出前一丁(請參閱圖片): 我的媽啊! 真係唔知係湯麵定係撈麵, 可能係上湯嚟, 所以唔可以比多少少落去, 但都忍忍忍落去 :-(凍咖啡小甜: 提高四度阿叔已經複佐單話小甜, 但呢杯咖啡甜度如果係已經調校過呢! 我就唔知正常嘅甜度會唔會飲到大家引發糖尿病, 結果要用杯未放糖嘅奶茶, 自己同杯超甜嘅小甜咖啡去勾對成鴛鴦, 咁熱奶茶去溝凍咖啡, 當然

凍咖啡小甜: 提高四度阿叔已經複佐單話小甜, 但呢杯咖啡甜度如果係已經調校過呢! 我就唔知正常嘅甜度會唔會飲到大家引發糖尿病, 結果要用杯未放糖嘅奶茶, 自己同杯超甜嘅小甜咖啡去勾對成鴛鴦, 咁熱奶茶去溝凍咖啡, 當然啲冰會溶晒, 咁呢回就叫另一服務員叔叔(面型惡相, 手戴黃色蜜蠟手鍊, 一頭金啡頭髮和頸戴重量級金鍊) 幫忙加啲冰, 呢位叔叔既唔話你知佢係聽到又或是聽唔到, 佢只有繼續去忙其他, 我地本來算了, 唔再咁多小動作了, 反正吃完走人......呢位叔叔突然回頭攞佐杯咖啡去加冰, 十數秒后澎一聲放低杯嘢走人, 咁積係又咩野事先。

總結來講, 檀島士丹尼街店, 我地分手啦! 我係永遠永遠唔會再踏足或向任何朋友推薦你地呢間咁不知所謂嘅餐廳, 在起身埋單時, 剛有一群為數十人左右的大陸自由行客, 噢, 明白了, 完來你地餐廳唯一可取嘅係....童叟無欺, 大陸自由行客聽唔明廣東話, 而你地就係度繼續大聲咁講 "幾多位啊! 坐果度啦, 行快小小啦!"

真為你地鼓掌。
2014-06-01
$30 (早餐)